Bulwy topinamburu, mało znane w Polsce. Fot. Wikipedia/ Zelfgemaakt
Bulwy topinamburu, mało znane w Polsce. Fot. Wikipedia/ Zelfgemaakt

Topinambur - jadalne, zdrowe bulwy, mało znane w Polsce

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 11

Topinambur był uprawiany w Polsce przed II wojną światową. Obecnie wraca do łask. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, przyspiesza przemianę materii i wzmacnia układ odpornościowy.

Topinambur to wysoka bylina, której częścią jadalną są rosnące pod ziemią bulwy. Można z nich przyrządzać sałatki, a nawet dodawać do herbaty zamiast cytryny. Bulwy topinamburu w zależności od odmiany mogą mieć kolor różowy, żółty, biały bądź fioletowy. Ich miąższ ma barwę białą lub żółtą. Topinambur jest produktem bardzo powszechnie stosowanym w kuchni francuskiej, w której przyrządza się go na kilkadziesiąt sposobów. 

Składniki odżywcze i właściwości lecznicze topinamburu

Głównym składnikiem topinamburu jest inulina. To rozpuszczalny błonnik, który obniża stężenie glukozy we krwi oraz pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu (LDL). Ponadto topinambur zawiera duże ilości potasu, żelaza, wapnia, cynku oraz witamin: C i B1.

Dzięki bogactwu substancji odżywczych topinambur ma działanie:

  • prebiotyczne – pomaga w utrzymaniu fizjologicznego poziomu flory bakteryjnej jelit
  • odchudzające – przyspiesza przemianę materii, szybko daje uczucie sytości
  • diabetologiczne – obniża poziom cukru we krwi
  • wspomagające układ odpornościowy
  • detoksykujące
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwgrzybicze
  • pobudzające i rewitalizujące

Jedzenie topinamburu zalecane jest osobom po antybiotykoterapii, osobom ze schorzeniami układu moczowego, krwionośnego (szczególnie w przypadku miażdżycy), cukrzykom oraz osobom będącym na diecie odchudzającej. Topinambur szeroko jest wykorzystywany w produkcji leków. 

Jak smakuje topinambur i w jakiej formie można go kupić?

W smaku topinambur jest podobny do surowych ziemniaków połączonych z natką pietruszki lub karczocha. Bulwy są jędrne i bardzo kruche. Można je kupić w formie surowej, ale dostępne są również jako chipsy, liofilizowane lub suszone chrupki oraz w postaci soków czy kiszonek. 

Jak jeść topinambur?

Świeży topinambur można dusić, gotować, piec, robić z niego frytki, dodawać do zup, sałatek i wszystkich innych potraw, do których może pasować. Bardzo ważne jest, by w trakcie obróbki termicznej nie doprowadzić do zmiany chrupkich bulw w nieestetyczną papkę (chyba, że ma powstać z nich puree). Topinambur gotuje się około 10 minut w osolonym wrzątku.

Diabetycy oraz osoby, którym zależy na ograniczeniu wielocukrów w diecie, powinni moczyć topinambur w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub octu owocowego (około 2 godzin). To najskuteczniejsza metoda na pozbycie się oligosacharydów. Najprostszym sposobem na przygotowanie topinamburu jest starcie go na tarce o dużych oczkach wraz z marchewką, wymieszanie, doprawienie solą, oliwą, koperkiem i sokiem z cytryny. Przyrządzona w ten sposób surówka to nie tylko bomba witaminowa, ale również smaczny dodatek do obiadu lub przekąska. 

Jak przechowywać topinambur?

Świeże bulwy najdłużej zachowają swoje właściwości, jeżeli nie zostaną umyte ani obrane tylko włożone do lodówki. Obrany topinambur najlepiej umieścić w zakwaszonej wodzie, dzięki temu nie ściemnieje i dłużej zachowa jędrność.

JJ

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.

Artykuł współfinansowany z funduszu prewencyjnego PZU.


Zobacz galerię zdjęć:

Topinambur - część nadziemna. Fot. Wikipedia/ Tauno Erik
Topinambur - część nadziemna. Fot. Wikipedia/ Tauno Erik

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości