Herbata z hibiskusa. Właściwości kwiatów malwy sudańskiej

Prozdrowotne właściwości hibiskusa są znane od starożytności. Fot. Pixabay
Prozdrowotne właściwości hibiskusa są znane od starożytności. Fot. Pixabay

Herbata z hibiskusa obniża ciśnienie i działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Obniża też cholesterol, chroniąc w ten sposób układ krążenia.

Herbatę z hibiskusa parzy się z kwiatów tej rośliny. W zależności od odmiany mogą mieć one kolor czerwono-purpurowy, fioletowy, niebieski, a nawet żółty lub biały. Do sporządzania naparu używa się zwykle odmiany o czerwono-purpurowych kwiatach. Właściwości zdrowotne hibiskusa znane są od starożytności.

Właściwości zdrowotne hibiskusa

Regularne picie herbaty z hibiskusa obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejsza poziom cholesterolu w organizmie. Dzięki temu napar chroni układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając ryzyko chorób, takich jak miażdżyca czy zawał serca.

Hibiskus pozytywnie wpływa także na pracę wątroby, ułatwia detoksykację organizmu i poprawia przemianę materii. Ma to znaczenie dla osób dążących do redukcji masy ciała. 

Dodatkowo herbata z hibiskusa działa moczopędnie i usuwa nadmiar wody z organizmu – to także ułatwia odchudzanie i zmniejsza obrzęki oraz przyspiesza wydalanie toksyn. 

U niektórych napar z hibiskusa może dawać lekki efekt przeczyszczający. Moczopędne działanie hibiskusa pozwala zmniejszyć ryzyko powstawania kamieni w układzie moczowym oraz zapobiega infekcjom tego układu.

Hibiskus zawiera duże ilości witaminy C, nawet 12 miligramów w 100 gramach suszu. Z tego względu herbata z hibiskusa zalecana jest szczególnie w okresach przeziębień i grypy. U osób zdrowych i z osłabioną odpornością napar dostarczy witaminę wzmacniając układ odpornościowy. U chorych zaś pomoże zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. 

Hibiskus wykazuje też działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, więc potencjalnie wpływa na skrócenie czasu infekcji. Może obniżać gorączkę oraz łagodzić kaszel.

Ponadto hibiskus zawiera antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia skóry, zmiękczają ją oraz uelastyczniają. Przeciwutleniacze mają też zdolność wygładzania drobnych zmarszczek. Cera po zastosowaniu produktów z hibiskusem jest nawilżona, odżywiona i wygładzona, dzięki czemu wygląda zdrowo. 

Wyciąg z hibiskusa stosowany jest również w kosmetyce, między innymi jako składnik produktów do pielęgnacji włosów. Dobrze oczyszcza skórę głowy i włosy oraz działa wygładzająco. Częściej wykorzystuje się go nie w postaci naparu, lecz ekstraktu lub olejku z hibiskusa.

Herbata z hibiskusa: sposób przyrządzenia

Herbatę z hibiskusa przygotowuje się zalewając susz niemal wrzącą wodą. Na porcję potrzeba 3 gramy suszu i 150 mililitrów wody w temperaturze około 96 stopni Celsjusza. Napar należy zaparzać przez 5 do 10 minut (pod przykryciem). Ze względu na kwaśny smak naparu można osłodzić go wedle uznania, najlepiej miodem. Niektórzy dla wzbogacenia smaku dodają także plasterek pomarańczy, cytryny, szczyptę cynamonu albo imbiru. Aby skorzystać z właściwości zdrowotnych hibiskusa, należy pić 2 do 3 filiżanek herbaty dziennie. Pierwsze efekty powinny być widoczne po około 6 tygodniach stosowania.

Przeciwwskazaniem do picia herbaty z hibiskusa jest ciąża oraz niskie ciśnienie tętnicze krwi a także terapia hormonalna. Częste i długotrwałe picie naparu może bowiem wpływać na poziom estrogenów. Nie należy pić naparu z malwy sudańskiej także wtedy, gdy samopoczucie wyraźnie pogarsza się z tego powodu.

Cena i dostępność hibiskusa

Suszone kwiaty hibiskusa, z których robi się napar, można kupić w sklepach zielarskich, herbaciarniach, w sklepach ze zdrową żywnością, a także w wielu sklepach spożywczych. Kwiat malwy sudańskiej można nabyć stacjonarnie lub w sklepach interntowych. Cena za 100 gramów suszu to zwykle od 3 do 7 złotych.


© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.

Artykuł współfinansowany z funduszu prewencyjnego PZU.


Lubię to! Skomentuj Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości