pixabay
pixabay
alamira alamira
1048
BLOG

Kimchi, sos japoński do pierożków i śledzie po tajsku

alamira alamira Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 10

Skoro staliśmy się globalną wioską to możemy na tradycyjną wigilię wpuścić na nasze talerze coś od bliższych czy dalszych sąsiadów. W tym wypadku od dalszych, no cóż trzeba się wolno przygotowywać na azjatycką dominację. Jak zaserwujecie Chińczykowi bałtyckie śledzie po tajsku to może mu się oczy zaokrąglą a buzia uśmiechnie. A jak nie to i tak będzie jak ma być.

Do pierożków warto zaserwować koreańską sałatkę kimchi, sos japoński a przy okazji przygotować śledzie po tajsku. Zapewniam, że będzie smacznie, aromatycznie a dodatkowo zdrowo. Wbrew pozorom łatwo się to przygotowuje.

Wszystkim czytelnikom i blogerom życzę zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.

image


Składniki potrzebne na w/w potrawy: kapusta pekińska, świeży: imbir, kurkuma, pikantne papryczki, czosnek, olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy, dobrze wymoczone śledzie, cytryna, sok z kiszonej kapusty, olej lniany, zielony ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, ziarna sezamu, zielona pietruszka.

Ważne by imbir, kurkuma i pikantne papryczki były świeże, nie z torebki z przyprawami.

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy kurkumę i imbir. Nie trzeba obierać ze skóry, wystarczy dobrze umyć albo sparzyć. Papryczkę drobno kroimy pozbywszy się uprzednio pestek. Ostrożnie z dłońmi bo można sobie zaserwować niezłe problemy. Mieszamy w miseczce starty imbir i kurkumę. Wciskamy czosnek i rozdzielamy zawartość na dwie połowy, jedna powędruje do kimchi, druga do śledzi. Do tej pierwszej dodajemy papryczki.

Kimchi: z kapusty po pekińsku po odrzuceniu zewnętrznych liści, odkrajamy spód gdzieś na grubość 2 cm. Poszczególne liście składamy na pół i układamy ciasno w glinianym garnku. W blenderze miksujemy sok z kiszonej kapusty z połową przygotowanych dodatków. Zalewamy sokiem i dociskamy kapustę by cała była przykryta sokiem. Odkładamy w chłodne miejsce, po dwóch dniach jest gotowa. Będzie dobra również przez najbliższe tygodnie.

Przygotowanie sałatki kimchi: wyjmujemy z naszego buncloka liście i odciskamy zalewę. Kroimy w poprzek liści na paski grubości pół centymetra, dodajemy obrany i pokrojony w cienkie plastry zielony ogórek, cienkie plasterki rzodkiewki, posiekany szczypior, olej sezamowy i ziarna białego lub czarnego sezamu. Mieszamy i serwujemy.

Dobrze wymoczone śledzie kroimy w romby. W miseczce mieszamy drugą połowę korzeni i papryczki z olejem lnianym i startą skórką z cytryny. Wkładamy do słoika naprzemiennie śledzie i olejową zaprawę. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Serwujemy na półmisku ze świeżo posiekaną pietruszką.

Na koniec łatwizna: japoński sos do pierożków. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy, mniej więcej w proporcjach 5:5:1. Z proporcją jak z proporcją, musicie sami wyczuć jak dla was jest najlepiej. Serwujemy go w małych miseczkach ustawionych przed każdym talerzem i zanurzamy w nim pojedyncze sztuki pierogów przed ich ostatnią podróżą. Smacznego!

alamira
O mnie alamira

Ślązak od zawsze, studiował Ekonomię na UE w Katowicach, Psychologię i Nauki Polityczne na UŚ w Katowicach, Pisanie scenariuszy w PWSzFTviT w Łodzi. Pisze felietony kulinarne do tygodnika "Nowe Info". Jest prywatnym przedsiębiorcą.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości