65 obserwujących
1799 notek
1783k odsłony
  1783   2

Śląskie Gotowanie - dzisiaj Häckerle (hekele, hyjkele)

Häckerle
Häckerle

A propos notki kuchmistrza Alamiry https://www.salon24.pl/u/alamira/1120438,salatka-olivera-i-hermitage-najwazniejsza-knajpa-przedrewolucyjnej-moskwy hekele Slazaka Opolskiego.

Wszystko widac na zdjeciach. Tamze takze przedwojenna recceptura pozniejszych Wypedzonych. W razie czego przetlumacze.
Druga receptura z czeskiej slaskiej ksiazki kucharskiej dla polskojezycznych, Ostrava 1972. Wersja z kartoflami nazywanymi za wczesnego Gierka koniecznie ziemniakami. Tamze Kartoffelsalat z majonezem.

Moja wersja to tylko sledz, jajko, cebula, kropla oleju i ciut szczypiorku. Na swieta mozna dodac ogórek, cebulke wiosenna, maslo. Zamiast ciezkiego chleba wole lekka bulke. Do tego ostre pyffo lub kwasne biale wino.

Na filmie wersja Slazaka z Berlina, tlumaczyc nie trzeba, wszystko widac.

 

Slazak z Bytunia - nie ma to jak wiejskie jaja prosto od krowy:


(My: 750 779  Oni: 185 319)  1769761

Zobacz galerię zdjęć:

Häckerle
Häckerle "Schlesien bittet zu Tisch - Rezepte aus Schlesien" BdV "Schlesien bittet zu Tisch - Rezepte aus Schlesien" BdV "Schlesien bittet zu Tisch - Rezepte aus Schlesien" BdV "Schlesien bittet zu Tisch - Rezepte aus Schlesien" BdV "Kuchnia slaska" Emilia Kolder "Kuchnia slaska" Emilia Kolder +2 zdjęcia +3 zdjęcia
hekele
Lubię to! Skomentuj39 Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości