A propos notki kuchmistrza Alamiry https://www.salon24.pl/u/alamira/1120438,salatka-olivera-i-hermitage-najwazniejsza-knajpa-przedrewolucyjnej-moskwy hekele Slazaka Opolskiego.
Wszystko widac na zdjeciach. Tamze takze przedwojenna recceptura pozniejszych Wypedzonych. W razie czego przetlumacze.
Druga receptura z czeskiej slaskiej ksiazki kucharskiej dla polskojezycznych, Ostrava 1972. Wersja z kartoflami nazywanymi za wczesnego Gierka koniecznie ziemniakami. Tamze Kartoffelsalat z majonezem.
Moja wersja to tylko sledz, jajko, cebula, kropla oleju i ciut szczypiorku. Na swieta mozna dodac ogórek, cebulke wiosenna, maslo. Zamiast ciezkiego chleba wole lekka bulke. Do tego ostre pyffo lub kwasne biale wino.
Na filmie wersja Slazaka z Berlina, tlumaczyc nie trzeba, wszystko widac.
Slazak z Bytunia - nie ma to jak wiejskie jaja prosto od krowy:
(My: 750 779 Oni: 185 319) 1769761
Zobacz galerię zdjęć:
hekele