zhongguo zhongguo
253
BLOG

„MAŁY ŚNIEG”

zhongguo zhongguo Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 6

Xiǎoxuě, 小雪 (mały śnieg) jest 20-tym z 24 istniejących okresów słonecznych i drugim okresem zimowym.

W kalendarzu gregoriańskim przypada każdego roku w dniu 22 lub 23 listopada, kiedy słońce osiąga 240 ° długości geograficznej.

Po lekkich opadach śniegu temperatura gwałtownie spada i klimat staje się suchy. Jest to dobry momentem, aby zacząć robić kiełbaski i wędzić szynkę, które są przechowywane tradycyjnymi metodami aż do Święta Wiosny.

                    image

W okresie tym powinno się jeść więcej pokarmów, które chronią serce i naczynia krwionośne oraz mózg, takich jak: głóg, czarne grzyby, pasty pomidorowe, seler, czerwoną rzodkiew, tykwę, kukurydzę, kaszę gryczaną i marchew.

Wskazane jest, aby jeść więcej gulaszu i „czarnych potraw”, takich jak czarne grzyby, czarny sezam, czarna fasola.

                 image Wołowy duszony mostek z pomidorami


Nie zapomnajmy też o szpinaku, kalafiorze i kapuście pekińskiej.

Nadejście tego okresu oznacza, że pogoda się ochłodzi, a opady śniegu będą stopniowo wzrastać.

W niektórych miejscach na południu zwyczajowo je się kleiste ciasto ryżowe.

糍粑 (Cíbā) to rodzaj potrawy przygotowywanej z kleistego ryżu gotowanego na parze, przysmak bardzo popularny w niektórych częściach południowych Chin.

             image


W starożytności te ciasta ryżowe były tradycyjnymi ofiarami świątecznymi w południowych regionach Chin kiedy rolnicy składali je w hołdzie bogowi ogniska domowego. To najpopularniejsze i szlachetne bóstwo w mitologii chińskiej o wesołym charakterze jest czczone jako bóg pieca.


                                                   image


Jedz również wszelkie zupy, warzywa w occie i dania z suszonych ryb!


                       image


Konieczne jest zapewnienie odpowiedniego snu zimą i zachowanie zdrowia poprzez utrzymywanie ciepła oraz jeśli to możliwe, korzystanie jak najwięcej z promieni słonecznych.

Należy zwłaszcza unikać chłodu podczas wychodzenia z domu.


Kilka potraw spożywanych w tym zimowym okresie:

imageDuszone udka kurczaka


 imageJagnięcina duszona z pomarańczami 


imageSłodko-kwaśne żeberka wieprzowe

imageŻeberka jagnięce z marchewką

imageSmażone tofu z kapustą pekińską i grzybami


zhongguo
O mnie zhongguo

CHINY - to moja pasja i powołanie. KRAJ, w którym jest najwięcej ludzi do polubienia. JĘZYK, HISTORIA, KULTURA, TRADYCJA ... wszystko mnie interesuje. Wśród moich podróży po Chinach losy wiodą mnie tam gdzie jest zawsze coś do odkrycia </&lt NAGRODA ''za systematyczną prezentację kultury chińskiej i budowanie mostów pomiędzy narodem chińskim i polskim'' (2012 rok)"

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości