DotCa DotCa
265
BLOG

e-kler czyli moda na zȩby (3 x uśmiech) Schetyny

DotCa DotCa Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 3

image

Ekler (fr. éclair) to podłużne ciastko z parzonego ciasta, po upieczeniu krojone na pół i wypełniane kremem budyniowym (crème pâtissière) lub bitą śmietaną. Z tego samego ciasta robi się KARPATKĘ.

PRZYGOTOWANIE

• Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa odchodząca od brzegów garnka. Przełożyć do miski, ostudzić. Dodawać po jedym jajku mieszając drewnianą łyżką lub miksując mikserem na wolnych obrotach, aż uzyskamy gładką masę.

• Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką 2 cm. Można też ciasto rozsmarować za pomocą łyżki. Wycisnąć ok. 7 - 8 cm paski masy z rękawa zachowując kilkucentymetrowe odstępy (ciasto urośnie podczas pieczenia) i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 22 minuty na złoty kolor. Podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika bo ciasto opadnie.

• Upieczone eklerki zdjąć z blaszki i ostudzić, upiec kolejną porcję ciasta.

• Eklerki przekroić wzdłuż, na dolną część nałożyć bitą śmietanę lub krem (np. za pomocą szprycy i rękawa cukierniczego), przykryć górną częścią i posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

WSKAZÓWKI

Oprócz kremu czy bitej śmietany można dodać do nadzienia kilka świeżych malin.


DotCa
O mnie DotCa

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości