10 obserwujących
581 notek
2192k odsłony
  764   0

Papryka - bogata w witaminy. Przepisy na potrawy z papryki

Papryka nazywana jest witaminową bombą.
Papryka nazywana jest witaminową bombą.

szaszłyki
Trudno wyobrazić sobie szaszłyki bez papryki. 

Papryka faszerowana

Składniki:

  • 4 papryki
  • 350 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 100 g (1 woreczek) ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g żółtego sera
  • 1 pomidor
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki oregano

Przygotowanie:

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni na oliwie po kolei: zeszklić pokrojoną cebulę, starty czosnek, zmielone mięso i dokładnie obsmażyć. Dodajemy przyprawy (teraz tylko 1 łyżeczkę oregano). Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz natkę i smazymy przez ok. 2 minuty. Do tego dodajemy ryż, mieszamy chwilę. Po lekkim przestudzeniu dodać jajko i wymieszać. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Papryki kroimy na połówki i usuwamy nasiona. Wnętrze doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Papryki wypełniamy farszem, na wierzchu kładziemy plasterek pomidora, doprawiamy solą i resztą suszonego oregano. Wstawiamy do piekarnika, do naczynia wlewamy ok. pół szklanki wody i pieczemy przez 35 minut. 

Wyjmujemy na chwilę naczynie. Paprykę posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser będzie roztopiony.

papryka
Papryka faszerowana to bardzo sycące i zdrowe danie. 

Hummus paprykowy

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • serek philadelphia lub inny śniadaniowy śmietankowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, tniemy w paski,  wkładamy na blaszkę, solimy, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. W międzyczasie do blendera wkładamy odsączoną ciecierzycę, serek, oliwę z oliwek, czosnek, sól, czerwoną słodką paprykę. Gdy papryka się upiecze dodajemy ją do reszty składników i wszystko razem miksujemy. Hummus gotowy, przechowujemy go w lodówce. 

Sok paprykowy

Składniki

  • 1 papryka czerwona
  • ćwierć małej białej kapusty (bez głąba,)
  • ok. 200 g truskawek 
  • 3 jabłka
  • 1 gruby plaster imbiru

Przygotowanie: 

Owoce i warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wyciskarki soku. Jeśli nie mamy wyciskarki, musimy je obrać, zblendować, a potem spróbować odcisnąć z nich sok. 

Ajwar - sos paprykowy

Składniki:    

  • 6-8 czerwonych papryk
  • 2 duże bakłażany
  • 1 ząbek czosnku 
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 

Bakłażany i papryki myjemy, kroimy na połówki, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Warzywa kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Pieczemy ok. pół godziny. Gorące warzywa przekładamy do misy na ok. 10 minut i przykrywamy folią, aby się zaparzyły. Następnie obieramy je ze skóry i rózgniatamy. Dodajemy sól, pieprz, oliwę i sok cytrynowy do smaku, cały czas mieszając. Na koniec dosypujemy pietruszki i zamykamy w czystym szklanym słoiku. Ajwar przechowujemy w lodówce do 7 dni. Dłuższe przechowywanie wymaga pasteryzacji.

ajvar
 Ajvar, czyli tradycyjny bałkański sos z papryk, bakłażanów oraz pomidorów.

Komu papryka szkodzi

Nadmierne ilości papryki (szczególnie tej ostrej) mogą być niekorzystne dla przewodu pokarmowego, a w szczególności dla błony śluzowej żołądka, dwunastnicy, a także wątroby. Również osoby będące na diecie łatwostrawnej powinny ograniczać spożywanie surowej papryki – nawet tej łagodnej. Powinna być również wyeliminowana z diety osób cierpiących na różnego rodzaju choroby reumatyczne i artrozy, a także osoby uczulone na paprykę.

Pochodzenie papryki

Papryka wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie uprawiano ją 2500 lat p.n.e. Już Aztekowie wiedzieli, że papryka sprzyja długowieczności, zachowaniu ładnej cery i sił witalnych.

Do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba, Diego Alvaraeza Chanca, który w XV wieku sprowadził ją do Hiszpanii, skąd potem rozprowadzono ją po całej Europie.

Szczególnie upodobali ją sobie Węgrzy. Słodko-ostra odmiana Hungarian hot określana jest mianem „czarnego złota”, jako że odgrywa u nich niezwykle ważną rolę gospodarczą.

W Polsce papryka zaczęła być uprawiana w latach 80. w regionie radomskim. W przeciągu ostatnich 15 lat w Polsce produkcja papryki znacznie się rozwinęła. Uprawia się ją już nie tylko w „zagłębiu radomskim”, lecz także na Lubelszczyźnie, w rejonie Sandomierza i Grudziądza. Do największych producentów papryki na świecie należą: Meksyk, Chiny oraz Indie.

ja 

Lubię to! Skomentuj1 Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości