Dieta wątrobowa pomoże nam cieszyć się pełnią zdrowia.
Dieta wątrobowa pomoże nam cieszyć się pełnią zdrowia.

Dieta wątrobowa. Co jeść, czego nie jeść?

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 17

Poprawna praca wątroby jest istotna dla naszego zdrowia. Często narażamy ją na szwank: poważnie szkodzą jej choćby nadużywany alkohol i ciągły stres. Dlatego tak ważna jest odpowiednia lekkostrawna dieta, zarówno profilaktycznie, jak i w terapii. 

Dla kogo jest dieta wątrobowa? Przede wszystkim dla osób, które chorują na wirusowe zapalenie wątroby oraz przewlekłe zapalenie wątroby. Ponadto jest niezbędna dla ludzi z marskością wątroby i z otłuszczoną wątrobą.

Również osoby z chorą trzustką i pęcherzykiem żółciowym powinny sięgnąć po odpowiednie dla nich jedzenie i picie.

Dieta wątrobowa, alkohol i stres

Wreszcie, na dietę wątrobową powinni zdecydować się ludzie nadużywający alkoholu i żyjący w przewlekłym stresie. Tego rodzaju dieta ma zarówno walor leczniczy, jak i profilaktyczny. Niestety, wiele osób zapomina o tej drugiej sprawie i niepotrzebnie naraża się na nadchodzące cierpienia psychofizyczne i uciężliwe dolegliwości.

image
Dieta wątrobowa wyklucza picie alkoholu.

Wielu Polaków wciąż unika diet, ponieważ kojarzą im się one z niesmacznym jedzeniem i brakiem jakichkolwiek radości ze stołu. Odpowiednią dla siebie dietę należy ustalić przede wszystkim z lekarzem i dietetykiem, ponieważ walory smakowe muszą ustąpić przed sprawami zdrowia. Nie znaczy to jednak, że dieta wątrobowa stanie się naszą zmorą. Przeciwnie, odpowiednio dobrany ze specjalistami jadłopis zagwaranuje nam nie tylko odpowiedni bilans dietetyczny, ale też różnorodność posiłków. Również w przypadku diety wątrobowej ważna jest zmiana nawyków jedzeniowych: zamiast trzech bardziej sytych posiłków lekarze zalecają pięć do sześciu mniejszych.

Skład diety wątrobowej

Dieta na wątrobę: jak dobrać do niej składniki? Przede wszystkim muszą to być świeże produkty i w jak najmniejszym stopniu przetworzone. Potrzebujemy również rzeczy gotowanych w wodzie lub na parze. Jeśli lubimy dania odgrzewane, choćby ciężkostrawny bigos, to trzeba się z nim będzie na dobre pożegnać.

image
Istotnym elementem diety wątrobowej są świeże owoce i warzywa.

Przyjrzyjmy się bliżej polecanym przez dietetyków i lekarzy produktom, składającym się na dietę wątrobową. Są to między innymi cielęcina, drób, chuda wołowina, ryby morskie, płatki owsiane, orkiszowe, jaglane, chudy twaróg, świeże owoce i warzywa. Nie zapomnijmy również o pieczywie graham, mleku o niskiej zawartości tłuszczu, mące zwykłej i mące ziemniaczanej.

Dieta na wątrobę: jak i kiedy jeść?

Jeżeli zdecydujemy się na dietę wątrobową, powinniśmy jeść posiłki w regularnych odstępach czasu. Pilnujmy zegara i jedzmy co 2-3 godziny. Śniadanie powinniśmy zjeść do godziny po pobudce, a kolację najpóźniej 2-3 godziny przed snem.

A co z piciem? Najlepsza będzie woda niegazowana, a w zimniejszych porach roku słabe napary herbat bez cukru. Pić należy między posiłkami. Dodajmy dla porządku, że sukces tej diety zależy również od tego, czy zrezygnujemy z „jednego piwka” do obiadu czy kolacji. Alkohol i dieta wątrobowa – to się wzajemnie wyklucza.

image
Woda mineralna jest odpowiednim napojem w trakcie stosowania diety wątrobowej.

Jeśli zaś idzie o niewskazane jedzenie, to oprócz wspomnianego bigosu powinniśmy wykluczyć z jadłospisu zupy i buliony na kościach i tłustym mięsie, a także, majonezy i śmietana. A w sklepach spożywczych nie możemy się już dać się skusić na batonik, puszkę słodkiego napoju i tym podobne przyjemności. Niewskazane są również kawa i papierosy oraz pikantne przysmaki i przekąski. Odpada również dosalanie potraw – jeśli chcemy żeby nasza wątroba cieszyła się dobrym zdrowiem, będziemy musieli zrezygnować z bardzo intensywnych smaków i doznań kulinarnych.

Zioła na wątrobę – oczyszczenie i regeneracja

Dieta na wątrobę to dobra okazja, by przyjrzeć się przyprawom, jakich używamy na ogół w kuchni. Dietetyk powie nam, że warto zaopatrzyć się w tymianek, majeranek, oregano, jałowiec, miętę i kminek, które wspomagają pracę układu pokarmowego.

Nieco bardziej skomplikowana jest sprawa z błonnikiem. Gdy doskwierają nam choroby zapalne i marskości wątroby, wówczas zmuszeni będziemu ograniczyć błonnik. Może on bowiem przyczyniać się do wzdęć i biegunek. Jeśli jednak cierpimy na stłuszczenie wątroby, wtedy błonnik będzie nam potrzebny, ponieważ wspomaga redukcję masy ciała i usuwa z organizmu nadmiar cholesterolu i kwasów żółciowych.

image
Tymianek dobroczynnie służy wątrobie, wspomagając pracę układu pokarmowego.

Nieodzowne będą za to zioła na wątrobę. Dietetycy wskazują na dobroczynne działanie wyciągu z nasion ostropestu plamistego, mniszka lekarskiego i karczocha. Włączenie tych specyfików do diety wątrobowej zdecydowanie wspomoże oczyszczenie tego organu, a nam zagwarantuje lepsze samopoczucie i poprawę zdrowia.


źródło: poradnikzdrowie.pl, zdrowie.gazeta.pl, essentiale.pl, portal.abczdrowie.pl

KW

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.


Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości