Dziś - 12 kwietnia - przypada Dzień Czekolady.
A Ona bywa: mleczna, gorzka, biała, z orzechami, rodzynkami, nadziewana itd.
Zawiera witaminy /A, E, B-całą gamę/ i pierwiastki /żelazo, magnez, potas, cynk, selen, wapń, fosfor i in./
Jest przyjazna dla skóry, błon śluzowych, wzroku, sprzyja płodności, a i wyzwala dobre samopoczucie, żeby nie powiedzieć momenty euforycznego szczęścia, które są wynikiem stymulacji fenylotylaminy na endorfiny.
Bosko, ale trzeba uważać, aby nie popaść w przesadę, a nawet uzależnienie, co i w przypadku czekolady jest możliwe - i może być podobne do tego alkoholowego czy narkotykowego.
Taką nieokiełznaną miłość do czekolady wykazywał swego czasu np. Eric Clapton. Co tak zaniepokoiło George'a Harrisona, że dla przyjaciela - ku przestrodze - napisał piosenkę pt. "Savoy Truffle":
Jednak: SMACZNEGO!
Inne tematy w dziale Rozmaitości