7 obserwujących
1690 notek
287k odsłon
  72   0

Cynaderki w winie

500 g nerek cielęcych, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cebula, marchew, 2 pietruszki, kawałek selera, szklanka rosołu [może być z kostki], 2 kieliszki wina czerwonego wytrawnego, sól, mąka, 3 łyżki tłuszczu.

Nerki wypłukać, wyjąć żyłki. Nadkrajać każdą i wymyć dokładnie. Zalać zimną wodą i odstawić na minimum 2 godziny, zmieniając dwukrotnie wodę. Odcedzić, osuszyć, pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Oprószyć mąką i zrumienić na połowie tłuszczu. Zalać rosołem, dodać drobno posiekane warzywa i przyprawy. Udusić pod przykryciem. Sos zagęścić rumianą zasmażką z reszty tłuszczu i łyżki mąki, wlać wino, doprawić do smaku solą i pieprzem.

√ Nie można solić cynaderek w trakcie duszenia, bo będą twarde.

√ Można też moczyć nerki w mleku, również zmieniając dwukrotnie na świeże.

Źródło: Kalendarz Polski

Mąż panem u siebie, kiedy żony nie ma w domu - Ingmar Bergman

Lubię to! Skomentuj2 Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości