6 obserwujących
1493 notki
268k odsłon
66 odsłon

Cynaderki w winie

Wykop Skomentuj2

500 g nerek cielęcych, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cebula, marchew, 2 pietruszki, kawałek selera, szklanka rosołu [może być z kostki], 2 kieliszki wina czerwonego wytrawnego, sól, mąka, 3 łyżki tłuszczu.

Nerki wypłukać, wyjąć żyłki. Nadkrajać każdą i wymyć dokładnie. Zalać zimną wodą i odstawić na minimum 2 godziny, zmieniając dwukrotnie wodę. Odcedzić, osuszyć, pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Oprószyć mąką i zrumienić na połowie tłuszczu. Zalać rosołem, dodać drobno posiekane warzywa i przyprawy. Udusić pod przykryciem. Sos zagęścić rumianą zasmażką z reszty tłuszczu i łyżki mąki, wlać wino, doprawić do smaku solą i pieprzem.

√ Nie można solić cynaderek w trakcie duszenia, bo będą twarde.

√ Można też moczyć nerki w mleku, również zmieniając dwukrotnie na świeże.

Źródło: Kalendarz Polski

Mąż panem u siebie, kiedy żony nie ma w domu - Ingmar Bergman

Wykop Skomentuj2
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości