Łasuch Łasuch
1065
BLOG

Ryba z ryżem

Łasuch Łasuch Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 2

Bardzo dobry przepis na piątkowy obiad. Ryby są zdrowe i trzeba je jeść:)

Ryba w cieście z ryżem

Czas przygotowania: 60 minut
Kaloryczność: 480 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 60 dag filetów, np. z sandacza, mintaja
  • szklanka ryżu
  • 20 dag zielonego groszku
  • niepełna szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • cytryna
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Masło stopić, przestudzić. Mąkę  przesiać do miski, dodać szczyptę  soli i pieprzu, wlać mleko i masło, wbić jajka. Dokładnie wymieszać  (ciasto powinno być dość gęste).  Odstawić na 30 minut.  

Ryż wsypać do rondla, zalać  wodą, osolić, ugotować na sypko  (ok. 20 minut). Odcedzić.  

Groszek umyć, ugotować w osolonym  wrzątku (ok. 10 minut). Odcedzić,  wymieszać z ryżem.  

Olej rozgrzać na patelni. Filety  rybne skropić sokiem z połowy  cytryny. Zanurzać w cieście, wkładać na rozgrzany olej. Usmażyć  z obu stron na złoto.  

Ryby dokładnie osączyć na  papierze kuchennym. Podawać  z ryżem i groszkiem, udekorować kawałkami pozostałej cytryny.

smakowite zdjęcie!

Smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości