Owoce, zwłaszcza cytrusy, trzeba dokładnie myć. fot. Morlawmina
Owoce, zwłaszcza cytrusy, trzeba dokładnie myć. fot. Morlawmina

Dlaczego trzeba myć owoce, zwłaszcza cytrusy

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 7

Bakterie, pestycydy, konserwanty, woski, środki biobójcze - to wszystko znajduje się na owocach, które kupujemy. Owoce, zwłaszcza cytrusy, ale także warzywa, trzeba dokładnie myć. Opłukanie zimną wodą nie wystarczy.

Badania rynkowe pokazują, że aż jedna trzecia Polaków spożywa, lub wykorzystuje w kuchni niemyte warzywa i owoce. Tylko co piąta osoba zadaje się sobie trud opłukania produktów, które nie będą obierane przed spożyciem. Niestety, mycie owoców zimną wodą na niewiele się zda. Bakterie nic sobie z tego robią, a chemikalia często mają postać wosków lub oleju i zimna woda ich nie usunie.

Owoce cytrusowe, które trafiają do nas z importu, muszą być zabezpieczone przed psuciem się i szkodnikami, by w dobrym stanie przetrwać długi transport. Wśród substancji stosowanych do ich zabezpieczania najczęściej znajdują się przeciwgrzybiczny imazalil, tiabendazol, wosk pszczeli (E901), wosk carnauba (E903), szelak (E904), pestycydy i konserwanty z grupy E220-E237. Taki chemiczny arsenał, mimo, że dopuszczony do stosowania do żywności, nie pozostaje obojętny na nasze zdrowie - wywołuje np. alergie i biegunki.

Owoce i warzywa należy myć zawsze, nawet, gdy wydają się czyste, a już szczególnie wtedy, gdy chcemy je spożyć na surowo. Mogą być wolne od chemii, jednak z pewnością nie od bakterii i innych drobnoustrojów. Nawet czarne jagody lub poziomki bez przepłukania mogą stać się zaczątkiem bąblowicy wywoływanej przez tasiemce.

W pierwszej kolejności powinniśmy najpierw dokładnie umyć ręce. Do mycia owocó i warzyw można przygotować płukankę: do litra wody dodać pół szklanki octu winnego, jabłkowego lub zwykłego, albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. W takiej mieszaninie powinniśmy płukać owoce i warzywa przez około 3 minuty.

Chcąc pozbyć się nadmiaru chemii, możemy przygotować płukankę w roztworze zasadowym. W tym celu, w litrze wody rozpuszczamy łyżkę sody kuchennej i ponownie płuczemy nasze produkty przez 2-3 minuty. Podczas tego zabiegu płyn najczęściej stanie się mętny, a czasem nabierze żółtawej barwy. Na jego powierzchni możemy zobaczyć tłuste plamy lub smugi. Płukanie najlepiej wykonać zaraz po zakupach, a warzywa i owoce przechowywać następnie w niskiej temperaturze.

Same cytrusy dobrze jest umyć gorącą wodą (60-70 stopni) i najlepiej szczoteczką. W ten sposób całkowicie pozbędziemy się z nich tiabenzdazolu i wosków. Przed krojeniem można przemyć je detergentem. Niestety, w warunkach domowych nie sposób w pełni wypłukać z nich imazalil.


Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości