Szałwia działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, reguluje pracę układu trawiennego. Można ją stosować do przyprawiania potraw.
Szałwia działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, reguluje pracę układu trawiennego. Można ją stosować do przyprawiania potraw.

Szałwia lekarska. Przyjaciel trawienia i jamy ustnej

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

Jej nazwa pochodzi od łacińskiego salvere, czyli „leczyć”. Szałwia ma wszechstronne zastosowanie: działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, reguluje pracę układu trawiennego. Można ją stosować do przyprawiania potraw.

W starożytności była rośliną leczniczą i magiczną. Stosowano ją jako lek na ukąszenia węży, problemy z pamięcią i wzrokiem. W średniowieczu zwalczała przeziębienie, gorączkę i padaczkę. Zdaniem arabskich uczonych, miała przedłużać życie. Szałwia lekarska do dziś uchodzi za wszechstronne lekarstwo, w tym także antybiotyk.

Wywodzi się z rejonów Morza Śródziemnego i zaliczana jest do rodziny jasnotowatych. Jest półkrzewem, czyli organizmem pośrednim między krzewami a roślinami zielnymi. Rośnie głównie na wilgotnych glebach i w nasłonecznionych miejscach, w tym na skałach. Kwitnie od maja do czerwca. W wielu rejonach świata jest rośliną hodowlaną i ozdobną.

Podstawowym surowcem stosowanym w lecznictwie są liście. Zawierają w sobie olejek lotny, w którego składzie znajdują bardzo cenne związki, jak: tujon, kamfora, pinen czy cyneol. Oprócz nich także garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy oraz gorycze. Obecne są również duże ilości witaminy B1 a także witaminy PP, A i C.

Szałwia reguluje pracę naszego układu trawiennego. Jednocześnie obniża stężenie cukru we krwi. Często stosowana jest w stanach zapalnych gardła i skóry, łagodząc ich objawy. Szczególnie cenne są w tym przypadku jej właściwości bakteriobójcze, dzięki którym napar z liści możemy stosować do płukania jamy ustnej, najczęściej przy ropnym zapaleniu dziąseł, pleśniawce, anginie, jak również halitozie.

Wywar może służyć do okładania trudnych w gojeniu ran oraz owrzodzeń nóg. Dolewany do kąpieli może przynieść ulgę w przebiegu chorób reumatycznych, przy wysypkach i różnych chorobach skóry. Herbata z szałwii przyda się także przy nadmiernej potliwości. Działa korzystnie w czasie depresji, w stanach przemęczenia, jak i przy biegunce. Służy też do irygacji pochwy (upławy).

W niewielkim stopniu wykazuje działanie przeciwgrzybiczne. Powinna pomóc w niewielkim kaszlu i łagodnych dolegliwościach związanych z menopauzą. Szałwiowy napar świetnie sprawdzi się jako środek zmniejszający lub zatrzymujący laktację. Jest to szczególnie ważne w stanach zapalnych piersi. Z tego względu, szałwii powinny unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Szałwię najczęściej suszymy w zacienionym i przewiewnym pomieszczeniu. Tak przygotowaną przechowujemy w szczelnym naczyniu, najlepiej z dala od światła. Powinna zachować swoje walory przez 3 lata. Później zaczyna tracić zapach.

Z suszu zazwyczaj przyrządzamy napary (herbatki), nalewki, płyny do płukania jamy ustnej oraz włosów i skóry głowy (łupież, łojotok). By przyrządzić typowy napar, wystarczy zalać łyżkę suszonych liści 375 ml gorącej wody i parzyć pod przykryciem do 30 minut. Roztwór należy odcedzić. Z korzenia szałwii przygotowujemy wyciągi wodne (odwary).

Szałwia lekarska znalazła swoje miejsce również w kuchni, jako przyprawa. Jej gorzki posmak podkreśla zalety sałatek, mięs i ryb (głównie tłustych), a także farszów, deserów i ciast. W daniach bardzo dobrze uzupełnia się z pomidorami, grochem czy kapustą. Nazwa zioła pochodzi od łacińskiego salvere, czyli „leczyć”.


Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości