Orzechy są niezbędne w naszej diecie. Zzawierają zdrowe tłuszcze i wiele cennych witamin.
Orzechy są niezbędne w naszej diecie. Zzawierają zdrowe tłuszcze i wiele cennych witamin.

Lepiej zjeść garść orzechów niż drożdżówkę

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 0

Orzechy są tłuste, ale nie tuczą, a ich działanie może nawet pomóc w zmniejszeniu obwodu pasa. Nowa Piramida Żywienia zaleca ich spożywanie przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Co to jest indeks glikemiczny?

Orzechy są bogate w węglowodany, ale mają niski indeks glikemiczny (IG). Im wyższa wartość IG, tym wyższy poziom cukru we krwi po spożyciu zawierającego go produktu. Spożycie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru, co wywołuje duży wyrzut insuliny. To z kolei powoduje szybkie obniżenie poziomu cukru – czyli hipoglikemię. Jej objawem jest głód. To sprawia, że mamy chęć na kolejny posiłek - najlepiej kaloryczny. Insulina sprzyja procesowi przyswajania i magazynowania zapasów, a stąd droga do tycia już krótka. Ponadto insulina ułatwia deponowanie tłuszczy krążących w surowicy krwi do komórek tłuszczowych.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym - takie jak orzechy - nie powodują zatem takiej kaskady zdarzeń - podnoszą poziom cukru, ale nie tak gwałtownie i nie tak wysoko jak na przykład drożdżówka. Po zjedzeniu orzechów wyrzut insuliny jest mały. 

Zalety orzechów

Dieta, w której znajdują się orzechy, jest zalecana jako profilaktyka otyłości, ale także cukrzycy typu 2. Warto przy tym wiedzieć, że orzechy mają jeszcze wiele innych zalet.

Są dobrym źródłem antyoksydantów i substancji przeciwzapalnych, których obecność zmniejsza stres oksydacyjny i stan zapalny, przez co zapobiega nowotworom. Zawierają znaczne ilości wapnia, magnezu, tokoferolu, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zaobserwowano na przykład, że kobiety, które zjadały dwie porcje orzechów na tydzień (czyli niewielkie dwie garści), rzadziej zapadały na nowotwór piersi. Wykazano też dobroczynny wpływ orzechów na zmniejszenie ryzyka zgonu z powodu udarów niedokrwiennych oraz zawałów serca.

Warto więc włączyć orzechy do tygodniowej diety - przynajmniej dwa razy w tygodniu. Takie zalecenie znalazło się zresztą w opracowanej niedawno nowej Piramidzie Żywienia.

Dietetyk: Orzechy to źródło witamin z grupy B oraz żelaza i magnezu:

tekst: AK, wideo: TVN Meteo Active

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.

Artykuł współfinansowany z funduszu prewencyjnego PZU.

 

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości