Gluten zawarty w zbożach i laktoza z mleka to najczęstsze przyczyny nietolerancji pokarmowych. Fot. Pixabay
Gluten zawarty w zbożach i laktoza z mleka to najczęstsze przyczyny nietolerancji pokarmowych. Fot. Pixabay

Czym się różni alergia od nietolerancji pokarmowej?

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 5

Nietolerancja pokarmowa i alergia to odmienne przypadłości i nie należy ich nazw używać zamiennie. W przypadku alergii w reakcjach uczuleniowych uczestniczy układ odpornościowy. Nietolerancja pokarmowa występuje wtedy, gdy w organizmie brakuje enzymu, który rozkłada określony związek, np. laktozę, histaminę, gluten czy fruktozę. 

Wiele osób myli nietolerancję z alergią. Jednak te dwa zjawiska mają inne podłoże i inny sposób leczenia. W obu natomiast zaleca się wyeliminowanie z diety szkodliwego produktu. Reakcja alergiczna pojawia się dość szybko po kontakcie nawet z niewielką ilością alergenu, natomiast objawy nadwrażliwości są z reguły proporcjonalne do ilości spożytego składnika wywołującego nadwrażliwość i pojawiają się z pewnym opóźnieniem.

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa jest nadwrażliwością na określoną żywność lub jej składnik. Występuje wtedy, gdy w organizmie brakuje enzymu, który rozkłada konkretny związek zawarty w pożywieniu. Najpopularniejszymi związkami powodującymi nadwrażliwość są: 
  • laktoza - występująca w mleku, serach, jogurtach, budyniach, lodach, śmietanie,
  • fruktoza, której źródłem są owoce, miód i nektar kwiatów, 
  • histamina - zawarta między innymi w: rybach, owocach morza, alkoholu, kapuście kiszonej oraz serach,
  • gluten - występujący w ziarnach żyta, jęczmienia i pszenicy. Może też występować jako zanieczyszczenie innych zbóż np. owsa.

Nietolerancja pokarmowa – przyczyny 

Nietolerancja na określone składniki w pokarmach może być uwarunkowana genetycznie. Bywa też efektem niedorozwoju, zaburzonej pracy lub chorób układu pokarmowego. Przyczyną nietolerancji pokarmowej może być zanieczyszczone środowisko lub zawarte w żywności sztuczne barwniki i konserwanty, które z czasem uszkadzają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. 

Objawy nietolerancji pokarmowej

Do najbardziej powszechnych symptomów nietolerancji należą: bóle brzucha, wysypka, wzdęcia, biegunka oraz infekcje. Po zjedzeniu określonego składnika mogą także wystąpić dokuczliwe bóle reumatyczne, atakujące układ kostny człowieka. 

Diagnostyka i leczenie nietolerancji pokarmowej 

W diagnostyce nietolerancji stosuje się testy prowokacyjne. Podaje się wówczas określone produkty spożywcze i obserwuje reakcje organizmu. W leczeniu nietolerancji pokarmowej stosuje się dietę eliminacyjną, która polega na odstawieniu pokarmów, co do których istnieje podejrzenie, że wywołują nietolerancję. Można też podawać lekarstwa lub suplementy zawierające enzymy, których produkcja w organizmie jest niewystarczająca.

Co to jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa (uczulenie) wynika z niewłaściwego działania układu immunologicznego. Jest to reakcja obronna organizmu na określone produkty spożywcze lub ich składnik. Do najczęstszych alergenów zalicza się: mąkę pszenną, mleko, orzechy, jaja kurze, czekoladę, groch, soczewicę, owoce morza, brzoskwinie, cytrusy oraz marchew.

Objawy alergii pokarmowej

Po zjedzeniu uczulającego pokarmu, mogą pojawić się problemy z układem pokarmowym: bóle brzucha, wymioty, biegunka lub zaparcia, zaburzenia pracy jelit, refluks przełykowy. 
Często pojawiają się też podrażnienia i różnego rodzaju zmiany skórne, świąd lub obrzęk. 
Alergia pokarmowa może również wywołać nieżyt nosa, atopowe zapalenie jamy ustnej, astmę oskrzelową, nieżyt krtani lub ucha środkowego oraz ból głowy. 
Zdarza się, że reakcja organizmu po zjedzeniu alergenu, prowadzi do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi bezpośrednie zagrożenie życia. 

Leczenie alergii pokarmowej 

Aby zdiagnozować alergię pokarmową należy wykonać testy alergiczne. Następnie leczy się ją głównie wdrążając dietę eliminacyjną, czyli rezygnując z jedzenia uczulających produktów. Objawy uczulenia łagodzą leki, probiotyki i suplementy diety, które dobiera lekarz. Alergia leczona jest także immunoterapią, która ma na celu wzmocnić układ odpornościowy organizmu. Terapię stosuje się zazwyczaj wtedy, kiedy nie da się wyeliminować określonych alergenów. Immunoterapia polega na odczulaniu za pomocą szczepionki. 


MB

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.
Artykuł współfinansowany z funduszu prewencyjnego PZU.


Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości