12 obserwujących
641 notek
1386k odsłon
26027 odsłon

Ocet jabłkowy a odchudzanie - jak stosować? Dieta octowa i właściwości lecznicze octu jabł

Ocet jabłkowy w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Jak pić ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Jak pić ocet jabłkowy?
Wykop Skomentuj11

Czy ocet jabłkowy szkodzi?

Długotrwałe przyjmowanie octu jabłkowego może spowodować niedobór potasu we krwi. Dlatego zalecane jest robienie przerw. Ze spożywania octu powinny zrezygnować osoby o wrażliwym żołądku i mające problem z wątrobą. Nie mogą go spożywać osoby z gastorparezą. To zaburzenia motoryki żołądka wynikające najczęściej z uszkodzenia nerwów. Ostrożnie do stosowania octu jabłkowego powinny podejść osoby przyjmujące leki obniżające poziom glukozy we krwi. Ocet w połączeniu z lekiem może spowodować hipoglikemię. Osoby, które chorują na cukrzycę powinny skonsultować się z lekarzem. Dzieciom wystarczy jedna łyżeczka octu jabłkowego dziennie.

image
Ocet jabłkowy można kupić w sklepie, można też spróbować zrobić samemu.

Jak zrobić ocet jabłkowy? Przepis domowy

Jabłka umyć i utrzeć na tarce razem ze skórkami. Można też wykorzystać same skórki (zero waste!) Włożyć obierki i/lub utarte jabłka do szklanego naczynia (np. słoika) i zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą (woda powinna mieć do 45℃) w proporcjach: pół litra na 0,4 kg masy jabłkowej. Na każdy litr wody dodać 100 g cukru. Naczynie przykryć gazą i trzymać w ciepłym pomieszczeniu. Mieszać codziennie 2–3 razy drewnianą łyżką. Ważne jest, aby jabłka nie wystawały z wody, bo wtedy zaczną pleśnieć. Gdy jabłka zaczną fermentować, pojawi się piana. Gdy piana zniknie i owoce przestaną wypływać na wierzch należy przecedzić zawartość słoja przez sitko. Po minimum 10 dniach zlać powstały płyn do czystej butelki lub słoika.

Drugi etap fermentacji – na każdy litr płynu dodać 50 g cukru. Dobrze wymieszać. Przelać do czystej butelki i trzymać w ciemnym miejscu przykryty gazą. Na powierzchni powinna się zacząć tworzyć śliska zawiesina. To tak zwana matka octowa.
Po upływie około 20 dni, kiedy płyn będzie jasny, a zapach charakterystyczny – ocet jest gotowy. Wystarczy przelać go przez gazę do czystego słoika i można cieszyć się domowym octem jabłkowym.

źródło: poradnikzdrowie.pl, dziecisawazne.pl, dimedic.eu

ja

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.

Wykop Skomentuj11
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie
Współpracujemy z portalem Medme

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości