Aronia należy do żywności z gatunku superfood. Jej owoce są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Aroniówka, czyli nalewka z aronii, pomoże nam przetrwać w zdrowiu zimę.
Zdrowotne właściwości aronii
Aronia rośnie jako krzew na plantacjach lub działkach. Ma ciemne, drobne owoce, przypominające porzeczki. W smaku są cierpkie, niespecjalnie nadają się do jedzenia na surowo, ale po przetworzeniu mają mnóstwo zastosowań. Z owoców aronii można robić soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady. Sok z aronii może być używany do barwienia innych soków, w przemyśle spożywczym zastępuje sztuczne barwniki. Bardzo cennym surowcem jest susz z owoców. Po zalaniu wrzątkiem daje napar o pięknym rubinowym kolorze. 
Najcenniejszą zaletą aronii jest bogactwo witamin, zwłaszcza występujących w niewielkich ilościach w innych owocach i warzywach. Owoce aronii  zawierają bowiem dużą ilość antocyjanów, fenolokwasy, garbniki, pektyny, witaminy (A, E, C, P, K, B2, B3, B6 i B9) oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, jod, mangan, molibden. Dodatkowo znajdują się w niej flawonoidy, pektyna, garbniki, tiamina, niacyna, leukocyjany i antocyjany, które mają działanie przeciwutleniające. 
Spożywanie aronii obniża ciśnienie krwi, hamuje odkładanie się cholesterolu i wzmacnia odporność. Aronia jest bowiem uważana za jeden z najlepszych specyfików o działaniu przeciwnowotworowym, a także za najlepszy naturalny środek bakteriobójczy i przeciwgrzybiczny. Ponadto wspiera leczenie przeziębień i grypy. Spożywanie aronii również korzystnie wpływa na wzrok. Oprócz soku z aronii, który powstaje poprzez zasypywanie owoców cukrem, działanie prozdrowotne mają także nalewki z aronii. 
Dojrzałe owoce aronii. 
 
Przepis na nalewkę z aronii z wódką
Składniki :
- 1 kg owoców aronii
 
- 0,5  kg cukru
 
- 1 litr wódki 40%
 
Wykonanie:
- owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
 
- wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja i zalewamy wódką do wysokości ok. 2-3 cm nad owocami
 
- zasypujemy cukrem, nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 2-3 miesiące w ciemne miejsce
 
- co kilka dni wstrząsamy słoikiem, by cukier dobrze się rozpuścił
 
- przecedzamy, zlewamy do butelki i możemy spożywać. 
 
Poznaj też: Przepis na nalewkę z pigwy
Przepis na nalewkę z aronii z goździkami i rumem 
Składniki:
- 1,5 kg owoców aronii
 
- 0,5 kg cukru
 
- 0,5 l rumu
 
- 0,5 l wódki
 
- kilka sztuk goździków
 
Wykonanie:
- owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy 
 
- wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja i miażdżymy je pałką
 
- dodajemy cukier i goździki, nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 2-3 dni w ciemne miejsce
 
- dolewamy alkohol, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 miesiące w ciemne miejsce o temperaturze 18-25°C
 
- gotową nalewkę przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek
 
Do przelewania dobrze używać małego lejka. 
 
Przepis na nalewkę z aronii z liśćmi wiśni
Składniki:
- 0,5 kg owoców aronii
 
- 0,5 l czystej wódki
 
- 0,5 l wody 
 
- 0,5 kg cukru pudru
 
- 1 cytryna – 1 szt.; 
 
- ok. 100-200 sztuk liści wiśni 4
 
Wykonanie:
- owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
 
- owoce aronii i liście wiśni wkładamy do  garnka z wodą, gotujemy 15 minut
 
- wywar studzimy, przecedzamy, po czym gotujemy ponownie
 
- dodajemy cukier i sok z cytryny oraz wódkę
 
- rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na około miesiąc
 
- po tym okresie możemy pić
 
Przepis na nalewkę z aronii z miodem
Składniki:
- 1 kg owoców aronii
 
- 1,5 litra wody
 
- pół cytryny
 
- 0,5 kg cukru
 
- 2 łyżki miodu
 
- 1 litr spirytusu. 
 
Wykonanie:
- owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
 
- wsypujemy owoce do garnka i gotujemy ok. 40 min. 
 
- wywar studzimy, przecedzamy, aby pozbyć się owoców
 
- dodajemy cukier, miód i sok z połówki cytryny, mieszamy
 
- kiedy nalewka będzie zupełnie zimna, dolewamy spirytus, mieszamy 
 
- przelewamy do butelek i odstawiamy na ok. 4 miesiące w chłodne miejsce
 
- po tym okresie leżakowania dopiero można ją pić.
 
Aroniówka ma ciemny, głęboki kolor.
 
Przepis na nalewkę z aronii z wanilią
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców aronii,
 
- 0,5 litra spirytusu 90%,
 
- 0,5 litra wódki
 
- 1/2 laski wanilii,
 
- 0,5 kg cukru
 
- kawałek kory cynamonu lub szczypta cynamonu
 
- otarta skórka z 1 cytryny i pomarańczy
 
Wykonanie:
- owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy 
 
- wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja i miażdżymy je pałką 
 
- dodajemy wanilię i skórkę 
 
- dolewamy alkohol, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 miesiąc w ciemne miejsce o temperaturze 18-25°C.
 
- zlewamy nalewkę do innego naczynia, 
 
- osobno zasypujemy owoce cukrem i mieszamy
 
- odstawiamy owoce w ciepłe miejsce i co kilka dni potrząsamy naczyniem aż cukier całkowicie się rozpuści
 
- syrop z owoców przecedzamy przez gazę i dodsjemy do nalewki
 
- gotową nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na ok. 4 miesiące w ciemne chłodne miejsce
 
- po tym czasie nadaje się do picia.
 
Przepis na nalewkę z aronii "100 liści"
Składniki:
- liście wiśni –ok.  30 szt.;
 
- liście czarnej porzeczki – 30 szt.
 
- liście maliny – ok. 30 szt.
 
- 1 szklanka owoców aronii
 
- 0,5 l wódki
 
- 0,5 l wody
 
- 1 szklanka cukru
 
- 1 cytryna
 
Wykonanie:
- owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy 
 
- owoce aronii i liście wkładamy do garnka z wodą, gotujemy 15 minut 
 
- wywar studzimy, przecedzamy, po czym gotujemy ponownie 
 
- dodajemy cukier i sok z cytryny oraz wódkę 
 
- rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na około miesiąc 
 
- po tym okresie nadaje się do spożycia.
 
Aby owoce aronii nieco straciły goryczy, można pozostawić je na krzewach aż do pierwszych przymrozków – zimno sprawi, że będą smaczniejsze. Można też je mrozić w zamrażarce. Na nalewkę najbardziej nadają się jednak owoce świeże. Jeśli chcemy, by nalewki były mocniejsze, zamiast wódki dajemy spirytus rektyfikowany 95%.
Uwaga: te same jagody można wykorzystać powtórnie, wystarczy zalać je taką samą ilością alkoholu. Ta druga nalewka będzie równie smaczna, ale nieco łagodniejsza
Sprawdź też, jakie właściwości ma nalewka z dzikiej róży
ja
									
		
		
			
			
	
	Inne tematy w dziale Rozmaitości