Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz
297
BLOG

bezmięsne obiadki - mniam, mniam...

Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 10

Co raz możemy spotkać się z modą na różne jedzenie. Kiedyś bardzo brakowało na polskim rynku mięsa. Brakowało go w sklepach, ale nie na wszystkich stołach...

Za to dzisiaj aż trudno jest dostrzec potrawy bez mięsa, chyba że będą to jarzynki.



Produkcja mięsa nie jest już w stanie zaspokoić światowego zapotrzebowania na żywność dla ogółu ludzkości. Poza tym to też marnotrawienie zasobów przyrody.

za: https://twitter.com/sylwiaspurek/status/1228626421981097984




Produkcja mięsa nie jest już w stanie zaspokoić światowego zapotrzebowania na żywność dla ogółu ludzkości. Poza tym to też marnotrawienie zasobów przyrody.



Zatem dzisiaj, idąc za trendem nowoczesnego odżywiania się - zaproponuję ciekawy i smaczny zestaw dań...


A więc dzisiaj będzie młoda kapusta...


https://www.youtube.com/watch?v=iw2e8T0DejM



Trzeba kupić (lub przynieść z ogrodu) ładną, raczej większą i bardziej twardą główkę kapusty.

Może być większa - wtedy weźmiemy jej część. A mniejszą można pokroić w całości.

Do pokrojonej kapusty można dodać marchewkę, seler, kilka ziemniaczków... i oczywiście ulubione przyprawy. Będą pieprz, papryka, kminek... - według uznania.

I tutaj należy zatrzymać się. Chodzi o dodanie wody. Kapusta na wodzie nie jest zła. Ale będzie zdecydowanie lepsza, jeżeli dodamy wywar po gotowaniu mięsa.

Obojętne, jakie to będzie mięso. Wywaru można dodać więcej lub mniej a także można nieco rozcieńczyć go wodą.

W przypadku dodatku wywaru mięsnego można ograniczyć dodatek soli, bo mięso bez soli można gotować raczej przez zapomnienie.


A gotowanie można przeprowadzić albo w zwykłym garnku, albo też w szybkowarze.


Po ugotowaniu otrzymujemy mniej lub bardziej gęstą zupę z dodatkiem kapusty. Możemy kroić ją na drobno, podobnie jak do kiszenia, ale można też pokroić ją w większe kawałki.

Młoda kapusta dostępna jest właśnie teraz a jej smak jest wręcz boski...




Lubię dobre jedzenie

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości