A dzisiaj w mojej kuchni pojawiły się naleśniki jaglane - wysokobiałkowe. ????
Dumna ja - bo robiłam je pierwszy raz, i o dziwo przepis od razu trafiony, dlatego podaję go poniżej.
????Naleśniki jaglane są bezglutenowe, a dodatkowo jeśli pokusisz się tak jak ja o mleko roślinne lub wodę, to będą także bez laktozy.
??Użyłam:
✔️1 szklanka mąki jaglanej
✔️1 szklanka mleka roślinnego lub wody - u mnie pół na pół - było mleko kokosowe
????
✔️ 2 jajka
✔️ olej kokosowy do smażenia
✔️ jeśli lubisz słodycz to dodaj miód lub syrop daktylowy/klonowy
✔️ ..... -> miejsce na Twoje ulubione dodatki
????Przygotowanie:
Jajka ubiłam dodając stopniowo mleka i mąki używając blendera.
Gdy masa była jednolita odstawiłam ciasto na 15-20 minut. Smażyłam naleśniki na oleju kokosowym.
????Z tych proporcji udało mi się usmażyć 3 pyszne naleśniki
????
Przyozdobiłam je odrobiną masła orzechowego, gruszką
???? i płatkami migdałów, i zjadłam ze smakiem po porannym bieganiu
????
SMACZNEGO
????
????
konsultant szkoleniowy komunikacji/relacji/wystąpień publicznych/personal brandingu online w oparciu o kanał LinkedIn
konferansjerka i networkerka wydarzeń biznesowych i kulturalnych
pasjonatka tańca
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości