Kiszone rzodkiewki smakują podobnie jak kiszone ogórki, ale ma zdecydowanie łagodniejszy smak. Fot. Flickr
Kiszone rzodkiewki smakują podobnie jak kiszone ogórki, ale ma zdecydowanie łagodniejszy smak. Fot. Flickr

Kiszone rzodkiewki - przepis na rzodkiewki w słoiku

Redakcja Redakcja Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 18

O rzodkiewce mówi się, że jest królową wiosennych nowalijek. Zwykle jemy ją na surowo, jako dodatek do kanapek, twarożku i sałatek, tymczasem najwięcej prozdrowotnych właściwości ma rzodkiewka kiszona.

Małe warzywo z bogactwem składników

Czerwona rzodkiewka była uprawiana już w prehistorycznych Chinach. Nie znamy dokładnie jej pochodzenia. Wiemy natomiast, że była przysmakiem na dworze faraonów, jedli ją starożytni Grecy i Rzymianie. W XIII wieku trafiła do Niemiec, a stamtąd do polskich ogródków. 

Wiosną na rynku możemy spotkać wiele odmian rzodkiewek: okrągłe, podłużne, czerwone, fioletowe, bardziej i mniej pikantne. Najlepiej smakują świeże rzodkiewki, najlepiej młode, ze względu na łagodny smak. Wybierając rzodkiewki, należy zwrócić uwagę nie tylko na kolorowy korzeń, lecz także liście - jeśli mają żółte przebarwienia, to prawdopodobnie świadczy o dużej ilości azotanów. Również w zbyt dużych, przerośniętych rzodkiewkach występuje nadmiar związków azotowych. Takich lepiej nie kupować.

To niepozorne warzywo zawiera w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Składa się w sporej części z wody, niewielkiej ilości tłuszczów, białka, węglowodanów, błonnika i cukrów. Ma bardzo mało kalorii – 100 gram rzodkiewki to jedynie 16 kcal. Korzeń rzodkiewki zawiera witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C i K oraz minerały - cynk, fosfor, magnez, potas, siarka, sód, wapń i żelazo. 


Polecamy: Kiszona cebula - kuchenne odkrycie. Przepis na kiszoną cebulę


image
Kupując rzodkiewkę, patrzmy również na jej liście.

Właściwości prozdrowotne rzodkiewki:

  • polecana jest osobom z niedokrwistością, korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze
  • wspomaga pracę wątroby, a także działa żółciotwórczo i żółciopędnie
  • przyspiesza trawienie, oczyszcza przewód pokarmowy, pomaga w odchudzaniu  
  • reguluje napięcie mięśniowe, rytm serca i ciśnienie krwi
  • wzmacnia odporność , działa jak antybiotyk - antybakteryjnie i grzybobójczo
  • działa wykrztuśnie, pomaga złagodzić męczący kaszel
  • wzmacnia system nerwowy, poprawia pracę mózgu, szczególnie koncentrację i pamięć
  • poprawia funkcjonowanie procesów metabolicznych w organizmie
  • dzięki zawartości siarki korzystnie wpływa na stan naszych włosów i paznokci

Kiszenie rzodkiewek nie jest jeszcze u nas zbyt popularne, choć Chińczycy robią to od lat. Kiszone produkty są niezwykle wartościowe: wzmacniają odporność, regulują pracę układu trawiennego oraz ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu. Rzodkiewkę można zakisić w bardzo prosty sposób. 

image
Możemy kisić rzodkiewki w plastrach albo w całości, fot. Flickr.

Przepis na kiszone rzodkiewki 

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 600‒700 ml wody
  • 2 łyżki soli
  • kilka listków laurowych
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki jałowca 

Rzodkiewki umyj i odkrój od liści, wrzuć do litrowego słoika i dodaj przyprawy. Przygotuj roztwór solny: zagotuj wodę ,dodaj sól i wymieszaj, aby się rozpuściła. Zalej rzodkiewki przestudzoną solanką. Słoik mocno zakręć i potrząśnij. Przechowuj w chłodnym miejscu przez 14 dni. Potem można już jeść.

Jeśli wolimy bardziej ostry smak, możemy zakisić rzodkiewki z czosnkiem.

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 600‒700 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach

Sposób przygotowania jest podobny. Te rzodkiewki możemy już próbować po tygodniu. 

image
Rzodkiewki kiszone stracą w słoiku naturalny kolor, fot. Flickr.

Uwaga: Rzodkiewek nie powinny jeść osoby, które mają problemy z trzustką, wrzodami i zespołem jelita drażliwego oraz cierpiący na kamicę fosforanową.

ja


Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości