Warto zacząć szanować pokrzywę zwyczajną.
Warto zacząć szanować pokrzywę zwyczajną.

Pokrzywa to przyjaciel! Właściwości zdrowotne i przepisy

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 19

Pokrzywa zwyczajna jest uważana za chwast i bardzo nielubiana ze względu na to, że parzy. Tymczasem niesłusznie ją niszczymy. Pokrzywa posiada bowiem mnóstwo właściwości, które poprawiają zdrowie i urodę.

Dlaczego pokrzywa parzy

Pokrzywa zwyczajna rośnie dosłownie wszędzie i między innymi dlatego tak jest niedoceniana. Wyrasta w lasach, parkach, ogrodach, na łąkach, piaskach, nieużytkach, nawet w pęknięciach betonu. Tymczasem to lek niemalże na wszystko, posiada niezwykłe właściwości uzdrawiające

Pokrzywa jest porośnięta krzemionkowymi twardymi włoskami. U ich podstawy znajduje się ampułka wypełniona toksycznymi związkami chemicznymi (histamina, acetylocholina, serotonina i kwas mrówkowy). To własnie włoski na pokrzywie jak igły przebijają skórę i wstrzykują toksyny, co powoduje pojawienie się pęcherzy i poczucie oparzenia. Dlatego pokrzywę najlepiej zrywać w gumowych rękawicach. 

dlaczego pokrzywa parzy
To te włoski na pokrzywie nas parzą. 

Właściwości prozdrowotne pokrzywy

Właściwości pokrzywy wynikają z jej składu. W zielu i liściach znajdziemy bogactwo witamin A, C, E i K, karoten, ksantofil, acetylocholinę, serotoninę, pochodne kumarynowe, np. skopoletynę, flawonoidy, kwas foliowy, sole mineralne takie jak - cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, krzem, potas, selen, sód, wapń i żelazo. 

Wysoka zawartość witaminy C i związków fenolowych sprawia, że pokrzywa wymiata z organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Pokrzywę można stosować przy leczeniu wielu chorób: alergii, cukrzycy, chorób układu krążenia, serca, a także przy leczeniu nowotworów czy schorzeń urologicznych.

Zawartość cynku, krzemu, miedzi i selenu sprawia, że pokrzywa pomaga w pielęgnowaniu urody. Poprawia wygląd cery, wzmacnia włosy i paznokcie. Oprócz tego oczyszcza organizm z kwasu moczowego i toksyn, wzmacnia odporność, poprawia przemianę materii.

właściwości zdrowotne pokrzywy
Najzdrowsze są młode listki pokrzywy.

Co leczy pokrzywa?

  • układ odpornościowy - zwiększa lub zmniejsza aktywność komórek odpornościowych organizmu, Wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T – komórek produkujących przeciwciała. Pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów. 
  • układ kostny i stawowy - leczy reumatyzm, artretyzm, gościec i wszelkie bóle stawów.  Wzmacnia kości, ułatwia ich zrastanie i zapobiega osteoporozie!.
  • układ wydalniczy - oczyszcza, leczy i chroni nerki - pomaga w leczeniu kamicy nerkowej, skąpomoczu, stanów zapalnych nerek, pęcherza moczowego oraz dróg moczowych. Składniki zawarte w pokrzywie leczą stan też zapalny jelita grubego.
  • anemię - posiada właściwości krwiotwórcze. Zawiera mieszankę składników: kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K – a więc składników biorących udział w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny.
  • alergię - działa przeciwalergicznie i zdecydowanie łagodzi objawy kataru siennego. 
  • starzenie się - zawiera mnóstwo antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie oraz mnóstwo chorób, w tym choroby serca i układu krążenia, choroby Parkinsona, Alzheimera, choroby oczu, nowotwory, cukrzycę itd.
  • otyłość - pokrzywa zawiera sekretynę – co aktywizuje pracę trzustki oraz wpływa na produkcję żółci przez wątrobę. Ułatwia i reguluje trawienie, przez co jest wsparciem dla osób, które pragną zgubić zbędne kilogramy. 

jak oczyścić organizm z toksyn
Pokrzywa oczyszcza organizm - po antybiotykoterapii, jak również wszelkich toksyn.

Pokrzywa w kuchni

Liście pokrzywy zalane gorącą wodą przestają parzyć, dzięki czemu swobodnie można je kroić i dodawać do sałatek, jajecznicy i innych potraw.

Herbata z pokrzywy

Z ok. 4 kilogramów zerwanej pokrzywy otrzymamy 1 kg suszu. Pokrzywy nie suszymy na słońcu, ponieważ może zżółknąć i stracić swoją wartość odżywczą i leczniczą. Najlepiej suszyć ją w suchym i przewiewnym miejscu w koszyku albo rozłożoną na flizelinie lub gazetach. Pokrzywę po wysuszeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Wsypujemy 4 łyżeczki suszu do szklanki i zalewamy je do 2/3 objętości naczynia wrzątkiem. Odstawiamy do zaparzenia na 3 do 5 minut. Herbata ma charakterystyczny ostry smak, możemy do wywaru dodać kilka listków mięty dla smaku. 


Herbata z pokrzywy
Herbata z pokrzywy jest bardzo zdrowa. 

Zupa pokrzywowa 

Bierzemy dwie garście pokrzywy. Myjemy ją i kroimy na grube kawałki. Jedną cebulę szatkujemy. Dla zagęszczenia zupy możemy do niej dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

W garnku o pojemności 2 l rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy poszatkowaną cebulę i przez ok. minut podsmażamy na małym ogniu, często mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną pokrzywę oraz ewentualnie ziemniaki. Chwilę podsmażamy. Zalewamy wszystko 1,5 l wody. Solimy, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po zdjęciu z ognia całość blendujemy, aby otrzymać krem. Doprawiamy solą, pieprzem bądź innymi przyprawami. 


zupa pokrzywowa
Zupę pokrzywową można zjeść z grzankami albo z jajkiem. 

Sok z pokrzywy

Na sok najbardziej nadają się pokrzywy stosunkowo młode - takie, które jeszcze nie wykształciły kwiatostanów, ponieważ wtedy znajduje się w nich najwięcej cennych składników. Zrywamy je w kwietniu, maju, w miejscu z daleka od ruchliwej ulicy oraz tam, gdzie mamy pewność, że nie były niczym pryskane. Wybierajmy okazy, które mają ok. 30-40 cm i urywajmy je mniej więcej w połowie. Górna część rośliny jest najlepsza.

Świeże liście pokrzywy miksujemy. Wcześniej pokrzywę należy zalać gorącą wodą (nie wrzątkiem), aby stała się bardziej soczysta. Odcedzamy sok, który jest gotowy do picia. Przecedzony sok można przechowywać przez 2-3 dni w lodówce albo zamrozić w pojemnikach na lód. Inaczej nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Czasem w sklepach ze zdrową żywnością można nabyć sok z pokrzyw o dłuższej trwałości.

Dla wzmocnienia organizmu i poprawy wyników krwi wystarczy pić zaledwie 1-2 łyżki soku dziennie, np. przez ok. 2 tygodnie.

Dłużej wytrzyma nam syrop z soku pokrzywy: 125 g soku gotujemy z 125 g cukru do chwili uzyskania konsystencji syropu. Zalecany przy chorobach przewodu pokarmowego.


sok z pokrzywy
Sok z pokrzywy nie nadaje się do długiego przechowywania. 

Koktajl z pokrzywy

Bierzemy garść młodych liści pokrzywy zwyczajnej, 1 dojrzałego banana, pół szklanki soku lub wody, sok z połówki cytryny i miksujemy. Jeśli napój jest zbyt ciepły, możemy go schłodzić kostkami lodu. Pijemy od razu. 


koktail z pokrzywy
Koktajl z liści pokrzywy smakuje podobnie jak koktail ze szpinaku.

Pesto z liści pokrzywy

Bierzemy garść świeżych pokrzyw (górne części), pół szklanki prażonych orzechów (nerkowca, pinii, migdałów), 1/3 szklanki oleju, 1 ząbek czosnku, sok z połowy cytryny i szczyptę soli. Najpierw prażymy orzechy, a potem wszystko łączymy i miksujemy na gładką masę. 


Pesto z liści pokrzywy
Pesto z liści pokrzywy można dodać do makaronu.

Pokrzywa w kosmetyce

Pokrzywa przede wszystkim pomaga utrzymać zdrowe włosy i przeciwdziała ich wypadaniu.

Jak zrobić szampon pokrzywowy

Garść suszonych liści pokrzywy zalewamy 0,5 l wrzącej wody. Przykrywamy i odstawiamy na noc, a następnie odcedzamy. Do soku dodajemy ok. 150 g mydła w płynie i pół łyżeczki pachnącego olejku. Wstrząsamy, przelewamy do butelki i myjemy tym włosy. Zdecydowanie poprawi ich kondycję oraz skóry głowy. 

Jak zrobić płukankę do włosów

Garść liści pokrzywy gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 0,5 godz. Następnie studzimy, przecedzamy i wcieramy we włosy i skórę głowy. Możemy nie spłukiwać. Płukanka działa na włosy wzmacniająco, zapobiega przetłuszczaniu i skutecznie pomaga pozbyć się łupieżu. Możemy do pokrzywy dodać innych ziół, np. tymianku, chmielu, skrzypu. 


szampon pokrzywowy
Dzięki płukance z pokrzywy włosy będą zdrowe i mocne. 

Pokrzywa w medycynie

Roślina ma długą tradycję zastosowań leczniczych. Już starożytni wskazywali m.in. na jej zdolność do tamowania krwotoków, uznawali za afrodyzjak, remedium na zatrucia i oparzenia. Hipokrates uważał pokrzywę za leczniczą królową wszelkich ziół, podobnie jak Hildegarda z Bingen. W leczeniu zaburzeń nerek stosował ją Mikołaj Kopernik.

W medycynie ludowej biczowanie pokrzywami praktykuje się przy reumatyzmie. Dziś można obolałe miejsca smarować nalewką z pokrzywy (liście pokrzywy wymieszane z alkoholem). Pokrzywa wykorzystywana była w Polsce także przy schorzeniach skóry, pielęgnacji włosów i łupieżu, astmie i kaszlu. Suszone ziele palono jak papierosy przy astmie, kaszlu i bólach zębów. Sok z pokrzywy zaprawiany cukrem zalecany był na żółtaczkę, astmę, gruźlicę i kolki. 

Współcześnie WHO rekomenduje picie wywaru z suszonego korzenia pokrzywy w radzeniu sobie z problemami moczowymi związanymi z rozrostem prostaty. 1,5 g suszonego korzenia pokrzywy zalewamy 150 ml zimnej wody i gotujemy przez minutę, potem odstawiamy na 10 minut. Pijemy po filiżance, 3 do 4 razy dziennie.

Aby oczyścić organizm i nieco schudnąć, zaleca się na wiosnę przeprowadzenie pokrzywowej kuracji detoksykującej. Przez około 4 tygodnie pijamy napary z pokrzyw.


wywar z liści pokrzywy
Suszone liście pokrzywy.

Komu pokrzywa może zaszkodzić?

Osoby, które przyjmują leki na cukrzycę nie powinny spożywać pokrzywy, ponieważ może nasilić ich działanie. Kuracja pokrzywą nie powinna być stosowana przed zabiegiem chirurgicznym i przez tydzień po nim (ze względu na możliwość intensywnego krwawienia). Zaleca się również, aby nie stosować pokrzywy jednocześnie z lekami przeciwzakrzepowymi. Inne schorzenie, przy którym należy uważać na pokrzywę to obrzęki serca, spowodowane ostrą niewydolnością nerek. 

ja


Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości