4 obserwujących
1045 notek
201k odsłon
133 odsłony

Przewodnik po przyprawach

Wykop Skomentuj

Pieprz to król przypraw: nie jest ani słodki, ani słony, pasuje do każdej potrawy. Występuje w wielu odmianach. Pieprz czarny to niedojrzałe owoce tuż po okwitnięciu i natychmiast wysuszone. Mają charakterystyczny, silnie palący smak. Kupując całe ziarna najostrzejszej odmiany, pamiętajmy, że im są one większe, dorodniejsze i bardziej matowe, tym mają większą wartość. Pieprz biały uzyskuje się z owoców dojrzałych, moczonych w wodzie, z usuniętą zewnętrzną łuską. Są delikatniejsze w smaku od czarnych ziaren. Pieprz zielony to ziarna zalewane po zbiorze słoną wodą, dzięki czemu zachowują atrakcyjny kolor. Można je kupić w konserwowane w zalewie. Tracą wtedy nieco swoich właściwości, ale łatwiej je przechować. Pieprz ten nie jest tak pikantny, ma wyszukany smak i zapach; znawcy mówią, że działa odświeżająco na danie. Pieprz czerwony jest najbardziej stosowany. Aby go otrzymać, zbiera się dojrzałe ziarna i zalewa marynatą.

Źródło: Kalendarz polski

Zwycięzcy robią to, czego przegranym się nie chciało - Jonathan Carroll.

Wykop Skomentuj
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości