302 obserwujących
4279 notek
5269k odsłon
289 odsłon

Jak podawać obwarzanki?

Wykop Skomentuj39

              Czy w dobie powszechnej walki z foliowymi opakowaniami i plastikowymi sztućcami krakowskie obwarzanki będą - jak dawniej - podawane klientowi na drewnianym patyku zamiast w cienkim woreczku z folii?

             Podwawelski magistrat rozważa taką możliwość. Obecnie trwają konsultacje w tej sprawie ze sprzedawcami i z sanepidem. Pojawiła się także propozycja, aby foliowe torebki zastąpić papierowymi.

            A krakowianie pytają przy tej okazji, czy nie dałoby się przywrócić obwarzankom tradycyjnej chrupkości i niepowtarzalnego smaku. Dzisiaj są to bowiem często gumiaste bułki z małą dziurką w środku, co stoi w jaskrawej sprzeczności ze średniowieczną recepturą.

            Warto przypomnieć, że w 2006 roku obwarzanek krakowski został wpisany na listę produktów tradycyjnych, a w 2010 r. na listę produktów chronionych w Unii Europejskiej.

            Jego nazwa pochodzi od sposobu przygotowywania. Przed wstawieniem do piekarnika należy go „obwarzyć”, czyli krótko sparzyć wrzątkiem. Jest to jedyny wypiek na świecie, który przed pieczeniem obgotowuje się w gorącej wodzie.


Wykop Skomentuj39
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości