12 obserwujących
724 notki
1666k odsłon
4311 odsłon

IG – co to jest indeks glikemiczny? Tabela produktów

Indeks glikemiczny produktów węglowodanowych to parametr ważny zwłaszcza dla diabetyków. Fot. Pixabay
Indeks glikemiczny produktów węglowodanowych to parametr ważny zwłaszcza dla diabetyków. Fot. Pixabay
Wykop Skomentuj6

IG - indeks glikemiczny węglowodanów lub wskaźnik glikemiczny (ang. glycemic index, GI) - to klasyfikacja produktów żywnościowych podnoszących poziom glukozy w surowicy krwi w dwie godziny po ich spożyciu. Dieta o niskim wskaźniku IG jest zalecana w cukrzycy oraz leczeniu otyłości. 

Indeks glikemiczny o wartości 70 świadczy o tym, że po zjedzeniu 50 gramów danego produktu poziom glukozy wzrasta o 70%. Bardzo dojrzałe owoce oraz ugotowana lub rozgotowana żywność mają wyższy poziom IG niż te same produkty w wersji surowej.  

Produkty o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny powoduje gwałtowny wzrost stężenia glukozy, a następnie bardzo szybki jego spadek, co bezpośrednio wpływa na zwiększenie łaknienia. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym nie są wskazane przy dietach redukcyjnych oraz u osób z zaburzoną podażą glukozy, np. w cukrzycy i stanie przedcukrzycowym. 

Tabela IG przedstawiająca poziom indeksu glikemicznego i zalecaną regularność spożywania produktów znajdujących się w poszczególnych grupach:

Poziom IG
Wartość IG
Częstotliwość spożywania produktów
Niski IG
do 50
codziennie
Średni IG
od 55 do 70
od czasu do czasu, np. 1 -2 razy w tygodniu
Wysoki IG
powyżej 70
sporadycznie

Niski indeks glikemiczny mają:

  • surowa marchew
  • kiszona kapusta
  • kasza gryczana
  • karczochy
  • ziarna słonecznika
  • orzechy laskowe, włoskie, nerkowce
  • soczewica
  • awokado
  • brukselka
  • brzoskwinie
  • cebula
  • ciecierzyca z puszki
  • cykoria
  • cukinia
  • czosnek,
  • kefir
  • czereśnie
  • jabłka świeże, duszone, pieczone
  • odtłuszczony jogurt naturalny
  • kalafior
  • napój sojowy
  • maliny
  • stewia
  • migdały

Produkty o średniej wartości IG:

  • makaron z mąki razowej lub durum
  • świeży ananas
  • chleb pełnoziarnisty lub orkiszowy
  • banany niedojrzałe
  • kokos
  • ziemniaki w mundurkach
  • ryż basmati lub brązowy
  • otręby owsiane
  • kiwi
  • kasza gryczana

Żywność o wysokim indeksie glikemicznym, to:

  • gotowane buraki
  • frytki
  • pieczone ziemniaki
  • piwo
  • białe pieczywo
  • gotowana marchew
  • biały ryż
  • makaron z białej mąki
  • arbuz
  • dynia
  • daktyle suszone
  • pasternak
  • popcorn
  • seler gotowany (korzeń)
  • tapioka

Dieta oparta głównie na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym sprzyja utrzymaniu stałej wagi oraz zapobiega otyłości, jest również wskazana osobom chorym na cukrzycę. Częste spożywanie produktów o wysokim wskaźniku IG powoduje m. in. częste napady głodu, zagrożenie otyłością i towarzyszącym jej chorobom, złe samopoczucie oraz senność.

Należy jednak pamiętać, że w układaniu jadłospisu mającego sprzyjać redukcji wagi nie można jedynie kierować się indeksem glikemicznym. Ser żółty to produkt o IG=0, jednak jego nadmierny udział w diecie nie będzie powodował chudnięcia – wręcz przeciwnie. Dlatego należy kierować się przede wszystkim rozsądkiem i wiedzą. 


JJ

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.

Artykuł współfinansowany z funduszu prewencyjnego PZU.


Wykop Skomentuj6
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości