Indeks glikemiczny produktów węglowodanowych to parametr ważny zwłaszcza dla diabetyków. Fot. Pixabay
Indeks glikemiczny produktów węglowodanowych to parametr ważny zwłaszcza dla diabetyków. Fot. Pixabay

IG – co to jest indeks glikemiczny? Tabela produktów

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 6

IG - indeks glikemiczny węglowodanów lub wskaźnik glikemiczny (ang. glycemic index, GI) - to klasyfikacja produktów żywnościowych podnoszących poziom glukozy w surowicy krwi w dwie godziny po ich spożyciu. Dieta o niskim wskaźniku IG jest zalecana w cukrzycy oraz leczeniu otyłości. 

Indeks glikemiczny o wartości 70 świadczy o tym, że po zjedzeniu 50 gramów danego produktu poziom glukozy wzrasta o 70%. Bardzo dojrzałe owoce oraz ugotowana lub rozgotowana żywność mają wyższy poziom IG niż te same produkty w wersji surowej.  

Produkty o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny powoduje gwałtowny wzrost stężenia glukozy, a następnie bardzo szybki jego spadek, co bezpośrednio wpływa na zwiększenie łaknienia. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym nie są wskazane przy dietach redukcyjnych oraz u osób z zaburzoną podażą glukozy, np. w cukrzycy i stanie przedcukrzycowym. 

Tabela IG przedstawiająca poziom indeksu glikemicznego i zalecaną regularność spożywania produktów znajdujących się w poszczególnych grupach:

Poziom IG
Wartość IG
Częstotliwość spożywania produktów
Niski IG
do 50
codziennie
Średni IG
od 55 do 70
od czasu do czasu, np. 1 -2 razy w tygodniu
Wysoki IG
powyżej 70
sporadycznie

Niski indeks glikemiczny mają:

  • surowa marchew
  • kiszona kapusta
  • kasza gryczana
  • karczochy
  • ziarna słonecznika
  • orzechy laskowe, włoskie, nerkowce
  • soczewica
  • awokado
  • brukselka
  • brzoskwinie
  • cebula
  • ciecierzyca z puszki
  • cykoria
  • cukinia
  • czosnek,
  • kefir
  • czereśnie
  • jabłka świeże, duszone, pieczone
  • odtłuszczony jogurt naturalny
  • kalafior
  • napój sojowy
  • maliny
  • stewia
  • migdały

Produkty o średniej wartości IG:

  • makaron z mąki razowej lub durum
  • świeży ananas
  • chleb pełnoziarnisty lub orkiszowy
  • banany niedojrzałe
  • kokos
  • ziemniaki w mundurkach
  • ryż basmati lub brązowy
  • otręby owsiane
  • kiwi
  • kasza gryczana

Żywność o wysokim indeksie glikemicznym, to:

  • gotowane buraki
  • frytki
  • pieczone ziemniaki
  • piwo
  • białe pieczywo
  • gotowana marchew
  • biały ryż
  • makaron z białej mąki
  • arbuz
  • dynia
  • daktyle suszone
  • pasternak
  • popcorn
  • seler gotowany (korzeń)
  • tapioka

Dieta oparta głównie na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym sprzyja utrzymaniu stałej wagi oraz zapobiega otyłości, jest również wskazana osobom chorym na cukrzycę. Częste spożywanie produktów o wysokim wskaźniku IG powoduje m. in. częste napady głodu, zagrożenie otyłością i towarzyszącym jej chorobom, złe samopoczucie oraz senność.

Należy jednak pamiętać, że w układaniu jadłospisu mającego sprzyjać redukcji wagi nie można jedynie kierować się indeksem glikemicznym. Ser żółty to produkt o IG=0, jednak jego nadmierny udział w diecie nie będzie powodował chudnięcia – wręcz przeciwnie. Dlatego należy kierować się przede wszystkim rozsądkiem i wiedzą. 


JJ

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.

Artykuł współfinansowany z funduszu prewencyjnego PZU.


Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości