Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz
264
BLOG

W ferworze faworków...

Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

Cześć !


Lada dzień będzie już bardzo tłusty czwartek, pączków będzie aż nadto a przy okazji będzie też okazja smakowania faworków... Jak zrobić takie faworki, to nie każdy wie, ale od czego jest internet - z całą masą przepisów... Ja pamiętam tylko, że smaży się je w garnku ze smalcem... Smalec był roztopiony w głębszym garnku i wrzucano tam pączki - aż do wypłynięcia na powierzchnię.

image

Pierwszy etap przygotowania ciasta. Faworki przygotowuje się w ściśle określony sposób, ja myślę o wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego, pieczonego w piekarniku, bez dodatkowego tłuszczu, foto ilustracyjne, http://kuchniaprzepisy.blox.pl/resource/faworki_4.jpg

Na koniec krzątaniny wypiekano faworki - już chyba na resztkach oleju, cienkie paski ciasta, powykręcane w środek - utrwalały swój kształt - głównie już na patelni pełnej oleju albo roztopionego smalcu. Jednak od dawna trwa batalia o odchudzanie się a smalec aż żal tak wypalać, bo wtedy nie nadaje się nawet do smarowania pieczywa...

Ale od czego pomysłowość. Może nie będą to faworki w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale będą podobnie wyglądać i nie trzeba do nich tłuszczu... Trzeba kupić kilka arkuszy ciasta "francuskiego", takiego w dużych płatach. Następnie każdy z nich tniemy nożem na paski a następnie paski nacinamy w środku, podobnie - jak czyni się to z ciastem na faworki... Ponieważ nie jest to ciasto do produktów słodkich, nie ma przeciwwskazań do zapieczenia takiego ciasta w postaci uformowanej jak faworki, bez żadnego nadzienia, można je posypać cukrem lub niewielką ilością soli, może papryki czerwonej... i piec zgodnie z instrukcją...

image

Myślę, że faworki przygotowane przez mężczyznę nie mającego zielonego pojęcia o pracy w kuchni mogą mieć awangardowe kształty, foto ilustracyjne, https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTzeJc_9yi6uO3GJyFz_kK0yRZCliczrGfFuNWoWfNOX0so9zoM

Do odważnych należy świat i jeżeli nie mamy doświadczenia - można spróbować zrobić tak chociaż z jednym listkiem ciasta...

image

Ciekawa alternatywa faworka z ciasta francuskiego, foto ilustracyjne, http://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/ngg_featured/francuskie_z_jablkami-800x533.jpg

Ja zaproponuję coś równie dobrego, ale już bez wykręcania ciasta do postaci faworka. Kilka jabłek kroimy na cieniutkie plasterki, można zetrzeć je na grubej tarce. Następnie tak przygotowane nadzienie nakładamy na listek ciasta francuskiego i zawijamy tak, aby to nadzienie nakryć. Na zakończenie pozostaje tylko zalepić brzegi ciasta, aby jabłuszko nie wypłynęło. Nie zalecam stosowania przecierów, bo mogą zawierać zbyt dużo wody.

image

Tutaj mamy przykład nadzienia w postaci oliwki. Ciasto francuskie udaje się także z grzybami, z mięsem, może być w postaci wypieczonej foremki - którą wypełnimy na przykład galaretką owocową albo smacznym farszem mięsnym, możliwości jest wiele, foto ilustracyjne, http://4.bp.blogspot.com/-ETy6XFa_HJM/VLK1nj4UW1I/AAAAAAAAO64/aUhqzkeLv-M/s1600/ciasto%2Bz%2Boliwkami4.jpg

Tu zaproponowałbym odważnym spróbowanie wykorzystania bananów. Można takiego banana w całości owinąć w ciasto francuskie, można pokroić go w cienkie plasterki i takie ułożyć na arkuszu ciasta - po czym zawijamy tak, aby owoce nie wydostały się poza komorę utworzoną przez ciasto.

Zapiekamy zgodnie z instrukcją. Ja zauważyłem, że kiedy ciasto jest już gotowe, to w mieszkaniu unosi się aromat owocu. Nie mylić z wonią spalenizny - wtedy byłoby już po cieście...

Cześć !



2017 02 22: 16:20, [7950]

Lubię dobre jedzenie

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości