Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz
276
BLOG

Dzisiaj "bulgur"

Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

Cześć !


Dzisiaj będzie o ciekawej ofercie handlowej - o kaszy "bulgur". Jest to ziarno pszenicy, gotowane i suszone, z którego robi się przemiał. Jest to kasza z obszarów Turcji i kuchni Bliskiego Wschodu. Ziarno kaszy może być pakowane luzem, ale często jest oferowane w opakowaniu z czterema torebkami kaszy w porcji do gotowania.

image

Wersja według zaleceń producenta - podgotowujemy warzywa na patelni, dolewamy więcej wody i dosypujemy kaszy, wodę uzupełniamy w miarę potrzeby, foto ilustracyjne, http://kuchnia.blomedia.pl/i/blogaggregator/posts/18014_med.jpg


Zasada kaszy podana na opakowaniu producenckim nie zawsze odpowiada prawdzie, bo nadruk "danie w 15 minut" po dokładniejszym przeczytaniu wymaga najpierw zagotowania wody, dodania do niej kaszy, gotowania 15-20 minut, a następnie pozostawienie kaszy w garnku pod przykryciem na około 15 minut - by ugotowane ziarno wchłonęło wodę...

image

Moja propozycja wiąże się na ugotowaniu kaszy bez żadnych dodatków, nawet w tej postaci może być bardzo dobrą propozycją, foto ilustracyjne, https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSX3FocXed6sBV9fy2oYixqps_k46BggeItRmlXbKY_rpW4U6p4

Proponuję zalanie miarki kaszy wodą w ilości 3-5 miarek wody na miarkę kaszy. Wodę można lekko osolić. Kasza powinna gotować się do miękkości - tu mamy dwa sposoby:

- pierwszy sposób to kasza luzem w garnku, trzeba mieszać, aby nie przywarła do dna naczynia,

- drugi sposób - kasza w woreczku producenta gotowana w kąpieli wodnej do osiągnięcia miękkości...

image

Kasza w roli nadzienia gołąbków... uzupełniona gulaszem mięsno-warzywnym, foto ilustracyjne, https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSHv8lEi7EPK-Hv9B1zgrWOQPr04Q1zKGWTBT5bcwMIfP3yYtRM

Oba sposoby są dobre a sama kasza ma smak zupełnie inny, jak tradycyjnie robiony przemiał. Można podawać ją z niewielką ilością sosu smakowego, można podawać na słodko, a także z kwaśnym mlekiem... i dodatkami owocowymi. Jest doskonała jako uzupełnienie obiadu "na gorąco" i daje się zjeść również na zimno - także jako danie kolacyjne uzupełnione ulubionymi owocami lub śmietaną z cukrem...

Życzę smacznego oraz udanych kompozycji !


Cześć


2017 03 10, 13:00, [8720]

Lubię dobre jedzenie

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości