Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz
456
BLOG

W towarzystwie aronii

Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 2

Cześć !

Okres kończącego się lata dla mnie jest naprawdę wspaniałym okresem tym bardziej, że to właśnie wtedy dojrzewają nasze warzywa oraz owoce pracowicie uprawiane przez cały rok. Piszę "przez cały rok" w rozumieniu całego kompleksu zabiegów uprawowych z roku na rok i dodatkowo uwzględnienia takich "drobiazgów", jak następstwo roślin czy też odpowiednie przygotowanie gruntu stosownie do wymagań danej rośliny.


Jedną z "modnych" roślin naszych ogrodów jest aronia. Jest to roślina o ciekawych jagodach, ale też bez specjalnych wartości smakowych. Jej wartość ujawnia się dopiero w postaci przetworów. Jednym z najprostszych do wykonania są kompoty.

Aronia daje w miarę dużo soku o mocnej barwie. Owoc nie jest wielki, po rozgryzieniu zawiera sporo niesmacznej tkanki. Ale po ugotowaniu, zwłaszcza w towarzystwie innych owoców, nadaje im intensywnie bordowy kolor napoju a także sama zyskuje na smaku.

image

http://www.iglaki24.pl/galerie/a/aronia-prunifolia-viking_142335.jpg

Próbowałem już kilku różnych zestawień aronii i trudno mówić, która kompozycja jest najlepsza. Tu wszystkie warianty są dozwolone. Doskonale udał się kompot aronii w towarzystwie śliwek-mirabelek, świetnie wyszedł kompot z aronii z dodatkiem rabarbaru.

image

Kompot z rabarbaru ma delikatną barwę. Dodatek aronii czyni go bardzo ciekawym napojem..., http://cdn16.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/kompot-z-rabarbaru.jpg

Dodam, że kompot udaje się przy niedużej ilości owoców i dużej ilości wody (z dodatkiem cukru), ale także świetny jest kompot z dużej ilości owoców. Jest wtedy bardzo gęsty i bez problemów można podawać go z dodatkiem wody... Może być podawany na ciepło, ale też jest smaczny w postaci mocno schłodzonej.

Owoce z kompotu także mają swój smak, nadają się jako dodatek do dania mięsnego, dodatek do kaszy czy też ryżu ze śmietaną.

Tu można eksperymentować. Można stosować różne proporcje, można dodawać mniej lub więcej cukru... i próbować nowych wyzwań. Na pewno doskonale wychodzą kompoty z jabłek i aronii, świetnie udaje się taki napój z pigwy lub pigwowca z dodatkiem aronii.


Myślę, że oferta owoców dostępnych pod koniec lata jest tak duża, że wystarczy ich na przygotowanie doskonałych przetworów do bezpośredniego spożycia oraz do przechowania do następnych zbiorów...


Cześć !

Lubię dobre jedzenie

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości