10 obserwujących
438 notek
1869k odsłon
947 odsłon

Dlaczego warto jeść jabłka? Przepisy na potrawy z jabłek

abłka można spożywać tuż po zebraniu, z zachowaną skórką lub obrane.
abłka można spożywać tuż po zebraniu, z zachowaną skórką lub obrane.
Wykop Skomentuj12

Jabłka są cenione za wartości odżywcze już od wieków. Można jeść je w całości, nieprzetworzone, lub wykorzystywać do różnych przetworów, deserów i potraw. Oto kilka popularnych przepisów na potrawy z jabłek.

Co się kryje w jabłku?

Jabłka są niezwykle różnorodne, więc dokładne wartości energetyczne, odżywcze i zawartość składników istotnych dla zdrowia mogą się nieco różnić w zależności od odmiany, pory roku, dojrzałości, warunków uprawy itd. Największą część masy jabłka, bo aż ok. 85%, stanowi woda. Średniej wielkości jabłko zawiera ok. 25 gramów węglowodanów, z czego ok. 4 gramy pochodzą z błonnika, który spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów. Dzięki temu spożywanie jabłek nie powoduje tak szybkiego podwyższenia poziomu cukru we krwi. Zawartość błonnika sprawia, też że po zjedzenia jabłka czujemy się syci.

Według danych statystycznych jesienią jabłka to najpopularniejsze owoce spożywane wśród Polaków. Do jedzenia ich przyznaje się  86% Polaków, w tym 21% przynajmniej 4-5 razy w tygodniu.


Polecamy: Jak kupić zdrowe jabłka? - poradnik


Jabłka należą do najmniej kalorycznych spośród owoców. Jedna sztuka to około 30-70 kcal., w zależności od wielkości. Jedno jabłko pokrywa 12 proc. zapotrzebowania na błonnik pokarmowy oraz 18 proc. zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto zawierają sole mineralne (sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo oraz jod), witaminy, garbniki, pektyny, błonnik, cukier, białka, kwasy organiczne, (głównie jabłkowy i cytrynowy).


jabłka

Właściwości zdrowotne jabłek 

Najcenniejsze są gniazda nasienne i skórka, gdzie jest najwięcej pektyn, które oczyszczają organizm, ale najsmaczniejszy jest miąższ jabłek.


Jedzmy te owoce ze skórką, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych flawonoidów. 


Jabłka dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Garbniki zawarte w jabłkach dezynfekują przewód pokarmowy, regulują trawienie i zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach. 

Jabłka ponadto zmniejszają wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą i zawałem i działają wzmacniająco na mięsień serca. Dzięki zawartości potasu pomogą zapanować nad wahaniami ciśnienia krwi. 

Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom. Nie wolno jednak jeść jabłek po umyciu zębów, ponieważ zawarty w nich cukier sprzyja rozwojowi próchnicy.

Jedzenie jabłek wzmacnia układ odpornościowy, dzięki dużej zawartości witaminy C. Najbogatsze w tę witaminę są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach surowych. 

Zawarta w jabłkach witamina C wymiata z organizmu wolne rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, np. biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając wiotczeniu skóry. Witamina C razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowate naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”.

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. 


jabłko

Przepisy na potrawy z jabłek 

Jabłka twarde, słodkie i soczyste, nazywane jabłkami deserowymi, zwykle jada się na surowo. Rozgotowują się wolno, więc można je dodać do potraw, w których powinny pozostać w postaci twardych kawałków. Do pieczenia, gotowania i na przetwory najlepsze są odmiany kwaśne, bo szybko się rozgotowują. Są też jabłka uniwersalne stołowe – jemy je na surowo, dodajemy do potraw, przerabiamy. Jabłka przy obróbce można kroić, siekać, ucierać, mielić, gotować, piec, wyciskać z soku lub suszyć. Jabłko służy jako składnik kompotów, sałatek owocowych i warzywnych, dodatek do potraw mięsnych, sos, oraz składnik deserów – w tym najczęściej ciast pieczonych i galaretek. 

Szarlotka łatwy przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru do ciasta
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko 
  • 1,5 kg jabłek (np. reneta, antonówka) 
  • 5 łyżek cukru do jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatamy w robocie kuchennym lub na stolnicy. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Na koniec dodajemy jajko. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. 15 - 30 minut.

Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy na małe kawałki i przesmażamy z cukrem przez czas leżakowania ciasta w lodówce. Jabłka są gotowe, kiedy zmiękną i zaczynają się rozpadać. Pod koniec dodajemy cynamon. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto kroimy na pół. Jedną połową wylepiamy foremkę (niezbyt dużą), na ciasto nakładamy jabłka. Pozostałe ciasto układamy na wierzchu, może być w plasterkach. Pieczemy przez ok. 50 - 55 minut na złoty kolor. Możemy po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 

Wykop Skomentuj12
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości