10 obserwujących
438 notek
1869k odsłon
2396 odsłon

Nasiona chia - ich właściwości i przepisy na ich wykorzystanie

Nasiona chia określane są mianem superfoods.
Nasiona chia określane są mianem superfoods.
Wykop Skomentuj4

Mają więcej kwasów omega-3 niż łosoś, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż brokuł, więcej błonnika niż otręby i więcej wapnia niż mleko - to nasiona chia. Składniki tej rośliny pomogą nam zachować na długi czas energię i sprawność organizmu.

Chia to szałwia

Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) - pochodzącej z Meksyku i Gwatemali rośliny. Znali je już Aztekowie i Majowie, Współcześnie są zaliczane do tzw. światowych super food, czyli do zdrowej żywności.

Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie), przeciwutleniacze (kwas chlorogenowy i kawowy oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol). Ponadto zawierają cenne dla zdrowia człowieka składniki mineralne: żelazo, magnez, cynk, fosfor, a także wapń i witaminy: E, B1, B3.

Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%, a także kwasy tłuszczowe omega-6, które występują w korzystnym stosunku do omega-3.  Ziarna są bogatym źródłem kwasów ALA – kwas alfa-linolenowy, który należy do pożądanych kwasów omega-3. Nasiona chia nie zawierają glutenu, natomiast zawierają śladowe ilości sodu. Mają niski indeks glikemiczny IG, ponadto spowalniają one wchłanianie cukru we krwi

Dlaczego warto jeść nasiona chia?

W wielu publikacjach można przeczytać, że 100 g nasion chia zawiera:

  • 4 razy więcej błonnika niż w siemieniu lnianym
  • 15 razy więcej błonnika niż w ryżu pełnoziarnistym
  • 2 razy więcej błonnika niż w otrębach pszennych
  • 3 razy więcej błonnika niż w owsie
  • 7 razy więcej składników mineralnych niż w białym ryżu
  • 7 razy więcej kwasów tłuszczowych Omega-3 niż w łososiu
  • 2 razy więcej kwasów tłuszczowych Omega-3 niż w algach
  • 5 razy więcej białka niż w fasoli
  • 1,6 razy więcej białka niż w soi
  • 2 razy więcej potasu niż w bananie
  • od 4-6 razy więcej żelaza niż w szpinaku
  • 2 razy więcej żelaza niż w soczewicy
  • 2,4 raza więcej żelaza niż w wątróbce wołowej
  • od 4-5 razy więcej wapnia niż w pełnym mleku
  • 10 razy więcej fosforu niż w mleku
  • 8 razy więcej magnezu niż w bananach
  • 12 razy więcej magnezu niż w brokułach
  • 7 razy więcej witaminy C niż w pomarańczach
  • 2 razy więcej witaminy E niż w kiełkach pszenicy
  • 2,5 razy więcej witaminy E niż w oliwie z oliwek
  • 4 razy więcej kwasu foliowego niż w szpinaku
  • zawiera więcej przeciwutleniaczy niż czarne jagody

  Ponadto zawierają leptynę, która ma właściwości zwiększajace poziom energii.

100 g nasion chia zawiera 486 kcal

Pudding z chia
Pudding z chia to najpopularniejsze danie. Można go przyrządzać na różne sposoby.

Właściwości prozdrowotne nasion chia

  • wspomagają odchudzanie, ponieważ zawierają dużo błonnika, który daje uczucie sytości, co powoduje, że je się mniej
  • działają oczyszczająco na organizm, poprawiają też przemianę materii
  • mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Przeciwutleniacze wspomagają układ odpornościowy, wyłapują wolne rodniki i w ten sposób chronią przed rakiem
  • zapobiegają także miażdżycy i zmniejszają ryzyko różnych chorób serca, np. choroby wieńcowej
  • poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 
  • poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry
  • wzmacniają układ kostny
  • uzupełniają niedobory organizmu w zakresie brakujących witamin i minerałów, których brakuje osobom przemęczonym i zestresowanym
  • zawierają nienasycone tróglicerydy w proporcjach, które zmniejszają złogi tzw. "złego cholesterolu" w ścianach naczyń krwionośnych
  • polecane są sportowcom - nawilżają organizm od środka i zwiększają jego wydolność
100 g nasion chia dostarcza ponad 150% rekomendowanej dziennej dawki błonnika.

Przepisy na potrawy z chia

Nasiona chia to świetny składnik różnych potraw. Najpopularniejszy jest pudding z chia. Ziarenka zalane płynem zwiększają swoją objętość, a wokół nich pojawia się śliska otoczka. 

Pudding z chia

Dwie łyżki stołowe nasion zalewamy mlekiem kokosowym lub migdałowym z jednej puszki, dosładzamy łyżką miodu i wstawiamy na noc do lodówki. Rano pudding jest gotowy. Możemy do niego dodać mus ze zmiksowanych owoców albo bakalie.

Przyjmuje się, że na 2 płaskie łyżki stołowe nasion powinno przypadać 350-400 ml płynu (jeśli chcemy uzyskać pudding.

Koktail z chia

Składniki:

  • 300 ml mleka roślinnego (np. migdałowe)
  • 100 g jagód
  • 100 g truskawek 
  •  2 łyżeczki nasion chia 
  • 2 łyżki miodu  

Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i całość miksujemy, aż powstanie pożywny koktajl.


koktajl z chia
Koktajl owocowy z chia jest świetny na drugie śniadanie lub podwieczorek,

Owsianka z chia

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych lub orkiszowych
  • 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 banan
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka malin
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Wykonanie: Płatki zalewamy ciepłym mlekiem. Gdy zmiękną, dodajemy pokrojonego banana, maliny i nasiona chia. na koniec możemy posypać cynamonem.

Wykop Skomentuj4
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości