Wielkanocne potrawy i pięknie zastawiony stól to gwarancja świątecznego sukcesu.
Wielkanocne potrawy i pięknie zastawiony stól to gwarancja świątecznego sukcesu.

Ranking potraw wielkanocnych

Redakcja Redakcja Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 24

Wielkanoc to również festiwal jedzenia. Jakie potrawy najbardziej lubicie? Co tradycyjnie spożywa się w Waszych domach? Barszcz biały czy żurek? 

Barszcz biały vs. żurek

Żurek to najpopularniejsza zupa na wielkanocnym stole. Najlepszy żur uda się nam, jeśli przygotujemy go na własnoręcznie zrobionym zakwasie z mąki żytniej, wody, z dodatkiem kawałka chleba razowego, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Żurek razowy podajemy z białą kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. Atrakcyjnie jest podać go w wydrążonym chlebie.

Inną opcją wielkanocnej zupy, równie popularną jak żurek, jest biały barszcz. To danie charakterystyczne dla środkowej i wschodniej części Europy. Niektórzy uważają, że biały barszcz i żurek to tożsame dania.

Żurek w chlebie z jajkiem i białą kiełbasą
Żurek w chlebie z jajkiem i białą kiełbasą.

Zobacz też: Przepis na sok z buraka

Jajka faszerowane

W czasie śniadania wielkanocne często zajadamy się faszerowanymi jajkami. Nadzienie do jajek przygotowuje się z pieczarek lub szynki, chrzanu, koperku, musztardy i majonezu. Alternatywą są jajka faszerowane tuńczykiem lub łososiem. Popularne są też w skorupkach z farszem zrobionym z posiekanych żółtek i białek, śmietany kremówki, bazylii oraz gałki muszkatołowej.

Jajka faszerowane to doskonała przekąska, która sprawdzi się też przy innej okazji, np. na majówkowym grillu.


jajka faszerowane

Świąteczny pasztet

Pasztet wielkanocny w wersji mięsnej przygotowuje się np. ze skrzydełek lub udek kurczaka, podgardla, wątroby i łopatki wieprzowej. Dodaje się do nich cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i przyprawy: lubczyk, pieprz zielony i czarny, owoce jałowca, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Do masy dodaje się gałkę muszkatołową, majeranek, imbir i namoczoną w mięsnym wywarze bułkę.

Pasztet wegetariański powstanie po połączeniu jajek, natki pietruszki, pora i bułki tartej. Należy go przyprawić dla smaku rozmarynem, solą oraz pieprzem.

pasztet
Domowy pasztet

Ćwikła z chrzanem

Domowa ćwikła z polskich buraków ze startym chrzanem jest idealnym dodatkiem do mięs na ciepło i na zimno, wędlin oraz warzyw – w szczególności na kanapkach. Pysznie smakuje również z jajkami na twardo oraz białą kiełbasą na gorąco.

Jak ją przygotować? Ugotowane lub upieczone, obrane ze skórki i starte buraczki najlepiej pokropić sokiem z cytryny lub octem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz chrzanem.

Ćwikła z chrzanem
Ćwikła z chrzanem.

Mazurek

Na świątecznym stole powinien pojawić się mazurek. Jest to ciasto na kruchym spodzie, pokryte słodką masą, np. kajmakową. Wierzch mazurka zdobi się bakaliami i lukrem, tworząc nawiązujące do wielkanocnej symboliki wzory, np. bazie, jajka lub baranki.

Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny.

Wielkanocna babka

Tradycyjnym świątecznym ciastem jest babka drożdżowa. Można przyrządzić ją samą, z lukrem lub cukrem pudrem na wierzchu, albo też z nadzieniem, o smaku cytrynowym. Innymi popularnymi ciastami wielkanocnymi są rolady biszkoptowe i krajanki z kremem i bakaliami, a obok babek i mazurków na świątecznych stołach króluje deser z mleka, jajek i bakalii, czyli pascha.

Babka wielkanocna
Babki wielkanocne.

Na tej liście znalazły się znane i lubiane potrawy wielkanocne. Przygotować je można na wiele rożnych sposobów. Czy przyrządzacie te potrawy w tradycyjny sposób czy może eksperymentujecie w kuchni i wolicie je w bardziej nowoczesnej odsłonie?

Dajcie znać w komentarzach.

KJ


Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości