12 obserwujących
641 notek
1383k odsłony
4332 odsłony

Olejek lawendowy i jego wszechstronne działanie. Powinien być w każdym domu

Olejek lawendowy zaskakuje swoimi właściwościami.
Olejek lawendowy zaskakuje swoimi właściwościami.
Wykop Skomentuj1

Olejek lawendowy to naturalny olejek eteryczny uzyskany w procesie destylacji parą wodną. To naturalny kosmetyk o silnych właściwościach odkażających, przeciwwirusowych i antybakteryjnych. Odpręża, ułatwia zasypianie, ale też pielęgnuje i leczy.

Właściwości olejku lawendowego

Olejek lawendowy pozyskuje się z dwóch gatunków lawendy - lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia, nazywanej też lawendą lekarską lub angielską) i szerokolistnej (Lavandula latifolia). Roślina znana była najpierw w basenie Morza Śródziemnego, potem uprawiano ją w Prowansji, obecnie liczne lawendowe pola można spotkać także w Polsce. Co ciekawe, zwykle są to te same pola, na których wiosną rośnie rzepak.

Lawenda kryje w sobie wiele drogocennych składników, m.in. garbniki, triterpeny, fitosterole, kumaryny, antocyjany, sole mineralne oraz kwasy organiczne. Najcenniejszy jest jednak lawendowy olejek eteryczny, zawierający linalol, geraniol, furfural, pinen, cyneol, borneol, cukry i związki mineralne. To substancje niezwykle rzadkie w środowisku naturalnym, stąd też właściwości olejku lawendowego są tym bardziej unikalne i cenione.

Zawartość olejku eterycznego w świeżych kwiatach lawendy wynosi ok. 1 proc, w suszonych jest go więcej - ok. 3 proc. Olejek jest najczęściej pozyskiwany metodą destylacji parą wodną z rozwiniętych kwiatów, ściętych razem z łodygą. Ma postać cieczy o żółtawym lub żółtawo-zielonawym zabarwieniu o przyjemnym zapachu i silnym aromatycznym smaku (lekko gorzkawym). Bardziej intensywny zapach posiadają olejki pozyskiwane metodą ekstrakcji rozpuszczalnikami lotnymi.

Olejek lawendowy był dawniej wykorzystywany głównie jako składnik perfum. Słynna woda kolońska, czyli „Eau de Cologne" miała go w swoim składzie. Dziś już częściej możemy spotkać lawendowe płyny do prania, niż perfumy, za to odkryto, że ze wszystkich olejków eterycznych, to właśnie lawendowy ma najbardziej wszechstronne zastosowanie! Jako jeden z dwóch olejków (razem z olejkiem z drzewa herbacianego), może być stosowany bezpośrednio na skórę.


kwiaty lawendy
Lawendę dodawano do kąpieli już w starożytności, w czasach nowożytnych była składnikiem perfum.

Olejek lawendowy - zastosowanie

Stosuje się go przy chorobach skórnych, takich jak stany zapalne i podrażnienia, rany i odparzenia, egzemie, trądziku, wągrach, opryszczce, rozstępach skórnych, łupieżu suchym, wypadaniu włosów, łysieniu, starzeniu się skóry, nadmiernej potliwości, ukąszeniach owadów, potówkach, infekcjach grzybiczych, łuszczycy.

Jego właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe czynią go doskonałym lekiem przeciwko przeziębieniom, kaszlom, katarom, zapaleniu zatok czy grypie.

Działa pozytywnie na układ nerwowy - zapach lawendowego olejku uspokaja i łagodzi nerwy, z tego względu pomaga w leczeniu migrenowych bólów głowy, lęków, depresji, napięcia nerwowego i stresu emocjonalnego; jednocześnie działa pobudzająco w przypadku zmęczenia, a także pobudza aktywność umysłową.

W farmacji olejek lawendowy stosowany jest jako corrigens, czyli środek poprawiający zapach postaci leku. W przemyśle perfumeryjnym jest najczęściej na świecie stosowanym składnikiem zapachowym. Natomiast w kosmetologii wykorzystywany jest jako składnik kompozycji zapachowych oraz jako środek przeciwdrobnoustrojowy do wyrobu kremów, wód toaletowych, płynów do kąpieli, a także mydeł. W przemyśle spożywczym funkcjonuje jako przyprawa zapachowa w napojach alkoholowych i wyrobach cukierniczych.

  • olejek lawendowy do kąpieli

- kąpiel z kilkoma kroplami olejku relaksuje, oczyszcza drogi oddechowe, tonizuje i łagodzi zmiany skórne, pomaga przy bólach i stanach zapalnych mięśni
- do relaksującej kąpieli - wlej 10 kropli olejku do wanny wypełnionej wodą
- do aromatyzacji powietrza (nawilżacze, rozpylacze, kominki) zastosuj 5 kropli na 1 litr wody


olejki eteryczne
Masaż olejkiem lewandowym z dodatkiem innego olejku eterycznego poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie.

  • olejek lawendowy na skórę

- podobnie jak aloes działa łagodząco w przypadku zakażeń bakteriami ropotwórczymi
- wmasowujemy w przypadku cellulitu, olejek powoduje rozszerzenie włosowatych naczyń krwionośnych i przekrwienie skóry
- przeciwdziała nadmiernemu gromadzeniu się płynów w organizmie; użyj 2 krople olejku lawendowego na łyżkę dowolnego olejku do masażu
- w przypadku oparzenia słonecznego pomaga kąpiel z dodatkiem olejku lawendowego

  • olejek lawendowy na twarz

- w przypadku cery trądzikowej zabija bakterie, powodujące infekcje skóry, wygładza ją, obniża nadprodukcje łoju, zapobiega występowaniu blizn
-- ma działanie przeciwzmarszczkowe i przeciwzapalne

  • olejek lawendowy na włosy

- jako środek do zwalczania wszawicy - aby pozbyć się pasożytów, sporządza się płukankę do włosów (10 kropli olejku rozpuszczamy w wodzie)
- wcierany w skórę głowy pobudza cebulki włosów do wzrostu
- jako dodatek do szamponów szczególnie polecany jest osobom borykającym się z łupieżem i uciążliwym przetłuszczaniem się włosów

Wykop Skomentuj1
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie
Współpracujemy z portalem Medme

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości