Zdrowe produkty, które jesz niewłaściwie i przez to tyjesz

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 6

Nawet najzdrowsze produkty, spożywane w niewłaściwy sposób, tracą swoją wartość odżywczą, a nawet stają się bardziej kaloryczne. Zobacz, czy wśród nich znajdują się te, które jesz na co dzień.

Ryż

image


Ryż jest zdrowy, jednak jedzenie go w zbyt dużych ilościach przyczynia się do zwiększenia masy ciała. Jeśli chcemy tego uniknąć należy koniecznie zmniejszyć jego porcję. Nakładając danie na talerz najpierw napełnijmy go warzywami, a dopiero potem odrobiną ryżu. Wskazana porcja to pół szklanki.

Orzechy

image


Orzechy mają w sobie dużo białka, magnezu, żelaza i błonnika, jednak nie należą do "lekkich" przekąsek. Miłośnicy orzechów powinni wybierać jako przekąskę orzechy w skorupce, np. pistacje. Przed ich zjedzeniem trzeba trochę się namęczyć, a to sprawi, że apetyt zostanie szybciej zaspokojony. Wskazana porcja to 2 orzechy dziennie 2 łyżki masła orzechowego tygodniowo. Jedno jest pewne -lepiej zjeść garść orzechów niż drożdżówkę.

Zobacz też: Co leczy nalewka z orzecha włoskiego?

Czosnek

image


Dzięki charakterystycznemu smakowi i zapachowi czosnek nadaje się doskonale jako dodatek do najróżniejszych potraw. To nie tylko cenna przyprawa, ale jeden z najbardziej powszechnych naturalnych leków – w jego niewielkich ząbkach znajdziemy prawdziwe zatrzęsienie leczniczych substancji – flawonoidów, aminokwasów, witamin, soli mineralnych i mikroelementów. Czosnek to też naturalny antybiotyk. Jednak wszystkie jego zalety możemy znacznie ograniczyć kilkoma ruchami. Okazuje się bowiem, że krojenie czosnku redukuje w pewnym stopniu stężenie tych związków. Zanim wykorzystamy czosnek, należy go zatem zmiażdżyć, a następnie odstawić na kilka minut.

Sałata

image

Sałata to podstawa do przygotowania przepysznych sałatek, dzięki którym nasza dieta staje się bogatsza o większą ilość warzyw. Jednak tłuste dodatki i polewanie jej tłustym dressingiem mija się z celem. Unikajmy kupnych sosów do sałatek i nie przesadzajmy z ilością oliwy. Lepiej zamienić ją na sok z cytryny i przyprawy lub ocet balsamiczny. Sałatkę, aby nie tuczyła, można polać 1 łyżką oliwy lub dowolną ilością octu

Fasola

image


To warzywo jest doskonałym źródłem cennego dla naszego zdrowia białka i błonnika usprawniającego pracę układu pokarmowego. Fasola zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a jednocześnie jest bardzo sycąca, dlatego warto polecić ją osobom, które chcą zgubić kilka kilogramów bez głodówki. Dlatego też rośliny strączkowe szczególnie sprzyjają odchudzaniu.

Aby móc w pełni wykorzystać jej właściwości, należy spożywać ją w postaci nieprzetworzonej. W fasoli w puszkach często znajduje się duża ilość BPA – związku chemicznego, który może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu, przyczyniając się do powstania choroby serca, a nawet nowotworów. Bezpieczniej jest przygotować świeże ziarna samodzielnie.


Jabłka

image


Jabłko to niezwykle smaczna i zdrowa przekąska. Ten słodki i soczysty owoc jest idealnym źródłem błonnika, dlatego zaspokaja jednocześnie głód i pragnienie. Wiele osób zapomina, że najwięcej wartości odżywczych znajduje się w skórce tego owocu. Obierając jabłko, pozbywamy się sporych ilości witaminy A i C, a także wapnia, potasu, kwasu foliowego i żelaza. Warto pamiętać, że jabłka najlepiej oddziałują na nasz organizm, kiedy są w pełni dojrzałe. Dostarczają nam wtedy największych ilości zwalczających wolne rodniki przeciwutleniaczy.

Czy wiesz, że owoce i warzywa o intensywnych barwach są szczególnie zdrowe?

Brokuły

image


Brokuły tracą wiele drogocennych właściwości, jeśli są przyrządzone w niewłaściwy sposób. Najlepiej byłoby, gdybyśmy jedli go na surowo, jednak w takiej formie niekoniecznie dobrze pasują do obiadu. Na czym polega największy błąd związany z przyrządzaniem brokułów? Na zbyt długim gotowaniu. Niezależnie od tego, czy przygotowujemy go w parowarze, czy w wodzie, zbyt długa ekspozycja na wysoką temperaturę sprawia, że znacznie zmniejsza się ilość witamin i mikroelementów. Aby nie zaszkodzić jego właściwościom, należy wyjąć go, kiedy tylko łodygi odrobinę zmiękną, a kolor delikatnie pojaśnieje. Kuzynem brokułów jest jarmuż warzywo z czołówki produktów o największych zaletach odżywczych i prozdrowotnych.

Zobacz też: 5 posiłków dziennie – zasady zdrowego odżywiania

źródło: ABC Zdrowie, Elle

KJ

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.



Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości