Blog
Salon24 Zdrowie
Salon24 Zdrowie
5 obserwujących 436 notek 443900 odsłon
Salon24 Zdrowie, 8 sierpnia 2018 r.

Weganizm. Co jeść? Kiedy dieta bez mięsa jest zdrowa?

2272 36 0 A A A
Warzywa niezbędne w diecie wegańskiej. Fot. Flickr
Warzywa niezbędne w diecie wegańskiej. Fot. Flickr

Dietę wegańską stosują nie tylko ci, którzy z miłości do zwierząt nie jedzą mięsa. Weganizm wybierają również osoby, chcące schudnąć i poprawić sylwetkę. Kiedy restrykcyjna dieta jest zdrowa?

Zwolennicy diety wegańskiej zastępują mięso, bogate w białko i aminokwasy, innymi produktami. Weganizm oznacza rezygnację nie tylko z mięsa, ale wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego i wytwarzanych przez zwierzęta - np. jajek i często miodu. Tym się różni od wegetarianizmu. Weganie rezygnują m.in. ze smalcu i żelatyny. Jeśli poznamy zasady restrykcyjnej diety wegańskiej, możemy zwalczać choroby cywilizacyjne i zgubić kilka kilogramów.


image
Weganizm to sposób na odchudzanie. 


Piramida wegańska. Co jedzą weganie?

Kluczowe dla weganów jest zastąpienie mięsa warzywami i owocami, produktami pochodzenia roślinnego. Zaleca się spożywanie surowych potraw, które nie są przetworzone. Gotowanie nie jest wskazane, bowiem znacząco zmniejsza ilość witamin i minerałów w jedzeniu.


image
Zupa warzywna. 


Przechodząc na dietę wegańską, zwracamy uwagę na różnorodność w codziennym pożywieniu. Nawet kolory owoców mają znaczenia i dobieramy je tak, by dostarczyć organizmowi jak największą dawkę witamin. W diecie wegańskiej wybieramy produkty zbożowe: pszenicę, ryż, żyto, proso, owies - jest to podstawa piramidy wegańskiej. W środku znajdują się rośliny strączkowe, orzechy, grzyby oraz rośliny oleiste (siemię lniane, słonecznik, sezam i pestki dyni). Dostarczają one żelazo, magnez, cynk oraz witaminę B. Rośliny strączkowe pozwolą nam na uzupełnienie codziennej dawki białka. Na najwyższym szczeblu piramidy są produkty, które kategorycznie wykluczamy z jadłospisu: cukier, kawa, herbata oraz miód wedle uznania. Dieta wegańska to unikanie słodkich pokarmów, ale też smażonych, tłustych i gotowanych.

Weganie powinni jak najczęściej sięgać po wodę. Uzupełniamy płyny w ilości 2 litrów dziennie, a podczas upałów pijemy jeszcze więcej. W diecie wegańskiej nie zapominamy o takich produktach, jak fasola, soczewica, bób, soja, brokuły, kukurydza i fasola. Weganie dużą wagę przywiązują do zamienników. I tak zamiast tradycyjnej jajecznicy, możemy zrobić jajecznicę "wege" - ucierając ser tofu i przysmażając go z cebulą. Furorę robią wegańskie burgery, które przygotowujemy bez mięsa, za to z cukinią, papryką, kaszą jaglaną lub kalafiora. Weganie nie spożywają rób, zatem kwasy omega-3 dostarczane są w oleju rzepakowym, lnianym, prawdziwej oliwie z oliwek lub orzechach włoskich.


image
Burgery wegańskie. 

Weganizm - zagrożenia

Codzienne stosowanie diety wegańskiej pozwala zmniejszyć zagrożenie nowotworów, cukrzycy, chorób układu krążenia, hemoroidów czy próchnicy zębów. Zwolennicy weganizmu chudną i poprawiają swoją sylwetkę. Należy jednak uważać na niedobór energetyczny - białka, witaminy B12, D, wapnia, żelaza i cynku.

Weganie są narażeni w większym stopniu na oddziaływanie substancji odżywczych, które pozostają na roślinach. Jeśli źle zbilansujemy dietę wegańską, możemy narazić nasz organizm na zaburzenia trawienia, anemię, osteoporozę, krzywienie i anemię. W najbardziej skrajnych przypadkach, źle stosowana dieta wegańska skutkuje u dzieci niedorozwojem fizycznym i psychicznym. Dlatego wskazane jest, by przed rozpoczęciem diety wegańskiej, skonsultować się z odpowiednim dietetykiem.

Błędy w weganizmie

Najczęstszym błędem, popełnianym przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, jest nagłe przejście z codziennego trybu życia na dietę wegańską. Na weganizm przechodzimy stopniowo, krok po kroku. Codziennie powinniśmy zmniejszać ilość spożywanego mięsa i, przede wszystkim, zmieniać nawyki żywieniowe. Oduczamy się pochłaniania słodyczy na rzecz owoców, smażenia. Zamiast tradycyjnego przygotowania pokarmów na patelni, wybieramy gotowanie na parze lub pieczenie. Nasz organizm lepiej przystosuje się do weganizmu, jeśli go do tego przyzwyczaimy małymi krokami.

Najczęściej popełniane błędy przez zwolenników weganizmu, to spożywanie zbyt małej ilości warzyw i owoców, przejedzenie, ścisłe trzymanie się określonych godzin na posiłki, podczas gdy powinniśmy jeść wtedy, gdy odczuwamy głód. Na diecie wegańskiej nie powinniśmy stosować suplementów bez konsultacji ze specjalistami w dietetyce. Część suplementów na rynku może być groźna dla organizmu weganina.

Zobacz też:

Dieta Chodakowskiej na płaski brzuch - na czym polega i przykładowy jadłospis 

Dieta dr Dąbrowskiej - zasady, przeciwwskazania. Czy warto ją stosować? 

Dieta kopenhaska - cele stosowania, odchudzanie i reżim 


Źródło: poradnikzdrowie.pl, fabrykasily.pl, focus.pl

GW

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.




Opublikowano: 08.08.2018 17:12. Ostatnia aktualizacja: 08.08.2018 17:37.
Skomentuj Obserwuj notkę Napisz notkę Zgłoś nadużycie
Współpracujemy z portalem Medme
NEWSY - TOP 5

Ostatnie notki

Najpopularniejsze notki

Ostatnie komentarze

  • @Kos Jan @1odłamek Poprawione, ewidentny bład, przepraszamy.

Tematy w dziale Rozmaitości