Strona Taste Atlas to zbiór wiedzy o kuchniach świata, który współtworzą użytkownicy oceniający tradycyjne dania i produkty spożywcze charakterystyczne dla danej kuchni. Jak donosi State of Poland, w ubiegłorocznym podsumowaniu polska kuchnia uplasowała się wśród tych najbardziej ulubionych wśród smakoszy.
Pierogi, gołąbki i kabanosy
W Atlasie Smaku znaleźć można opisy tradycyjnych dań, ich historię, przepisy i komentarze smakoszy. W rankingu najpopularniejszych polskich dań tradycyjnych najwyższą notę wcale nie zajmują pierogi ruskie, a ich niedaleki kuzyn – kołduny. Jest to danie charakterystyczne nie tylko dla kuchni polskiej, ale też białoruskiej i litewskiej, kołduny zajmują też drugą pozycję wśród najsmaczniejszych pierogów, wyprzedzają je tylko guo tie – chińskie smażone pierożki zwykle wypełnione nadzieniem z mieloną wieprzowiną, kapustą pekińską, cebulą, imbirem, winem ryżowym i olejem z nasion sezamu. Należy podkreślić, że konkurencja o tytuł ulubionego pieroga jest mocna – w stawce znajdują się włoskie tortelini, gruzińskie chinkali czy japońskie gyoza.
Polskie słodycze sławne na świecie
Pierogi ruskie zajmują dopiero drugą lokatę wśród ulubionych polskich dań, na trzecim miejscu znajdziemy z kolei... sernik! Wśród cenionych dań kuchni polskiej znajdziemy też żurek, rosół, bigos, placki ziemniaczane czy kotlet schabowy. Taste Atlas podaje również rankingi najbardziej ulubionych produktów regionalnych. I tu kolejne zaskoczenie, oscypek, który wydawać by się mogło – jest sztandarowym produktem kuchni regionalnej, zajmuje dopiero 9. miejsce. Ranking ulubionych produktów regionalnych otwiera tradycyjny śląski ser wędzony z krowiego mleka – gołka. Drugą lokatę zajmuje truskawka kaszubska, a pierwszą trójkę zamyka podhalański ser z owczego mleka – bundz. Kuchnia polska jest lubiana na świecie również za jagnięcinę, kiełbasę staropolską czy krakowską i... za ptasie mleczko i wafelek Prince Polo.
Polskie alkohole
W rankingu napojów prowadzą napoje alkoholowe – piwo grodziskie, miody pitne – półtorak, dwójniak i trójniak i mocniejsze alkohole jak wódka czy żubrówka. Miejsce w czołówce znalazł również drink "Szarlotka", który jest połączeniem żubrówki z sokiem jabłkowym. W rankingu znajdują się tylko dwa napoje bezalkoholowe – kawa zbożowa i żętyca, czyli napój mleczny otrzymywany z serwatki pozostałej po wyrobie oscypków.
MM
Komentarze