Ulubione dania Polaków na kempingu

Co jedzą Polacy na kempingach?
Co jedzą Polacy na kempingach?
Zawartość lodówek turystycznych Polaków może zaskakiwać. Wydaje się, że turyści porzucili tradycyjnie dania, które uznajemy za kempingowe. Po co więc najchętniej sięgają Polacy latem 2022 roku?

Jedzenie na kempingu

Z badań „Podróże z apetytem, czyli jak Polacy jedzą na wakacjach?” przeprowadzonych przez Cateromarket wynika, że cały czas najpopularniejszym sposobem na głód polskich turystów jest wizyta w lokalnych restauracjach, ale na drugim miejscu turyści krajowi wybierają wyżywienie we własnym zakresie. Wskazało je 27 proc. respondentów. Co to znaczy? 

Praktyka pokazuje, że przez lata to były najprostsze dania: konserwy, zupki chińskie czy pasztety. Należy pamiętać, że dawniej kemping w górach czy na Mazurach oznaczał często niemal całkowite odcięcie od świata, co wymuszało robienie zapasów z wyprzedzeniem. Dziś markety i dyskonty stoją już w najmniejszych miejscowościach, a restauracje dowożą nawet na kemping. Nie trzeba wozić już ze sobą zapasów.

Jakie jedzenie na kampingu 

Zmiany w przyzwyczajeniach kulinarnych na kempingach zbiegają się z globalnym trendem dotyczącym świadomego, oszczędnego sięgania po żywność. To odzwierciedlają nawet książki kucharskie, które były popularne przed wakacjami: na świecie “The Camping Cookbook” Heather Thomas, a w Polsce “Leśna Kuchnia” Katarzyny Mikulskiej – obie z 2021 roku. Gotowanie prostych, wegetariańskich dań w jednym garnku to już nie powód do wstydu, ale oznaka świadomości społecznej.

Zwrot w stronę żywności roślinnej widać już nie tylko u celebrytów. Po latach dominacji karkówki i kiełbasek, trendy roślinne docierają również na mazurskie i nadmorskie campingi. Do niedawna „roślinne mięso” po prostu trudno było kupić. Produkty gotowe, jak kotlety sojowe, nie zachęcały do konsumpcji w drodze. Dziś na ogniskach i wakacyjnych grillach smażą się parówki, burgery i kiełbaski roślinne. 

Czytaj: Bezmięsne obiadki - mniam, mniam...

- Dawniej podział był dosyć jasny na dania pracochłonne - choć zdrowe i gotowe fast-foody, których należało się wystrzegać. Teraz wraz z poprawą technologii wyrobu dań bezmięsnych to się zmienia - zwraca uwagę Agnieszka Wasiak, Dyrektor Sprzedaży w Soligrano - producenta żywności.- Do wyrobu potrzebna jest tylko woda, która znajdzie się akurat na każdym campingu. Skład jest bardzo prosty – różne rodzaje mąki, warzywa i przyprawy gotowe do rozrobienia.

Co na kepmingowe śniadanie

Z dań śniadaniowych to właśnie zboża ekspandowane, które są wyjątkowo lekkie - można je zatem łatwo spakować do torby czy plecaka. 

Czytaj: Rosja oskarżała Ukrainę o przywłaszczenie tego dania. Barszcz ukraiński na liście UNESCO

- Tu też znika dawny problem rodziców, którzy musieli wybierać między słodkimi płatkami a nudną owsianką. Ekspandowana samopsza czy płaskurka jest smaczna i da się przygotować na różne sposoby, jak np. granole, bowle czy kulki mocy - uzupełnia Agnieszka Wasiak. 

Przy upałach niezmiennie chętnie sięgamy po świeże, letnie owoce. Arbuzy, jagody z lasu czy porzeczki prosto z krzaka, które wielu jednoznacznie kojarzą się z letnim urlopem pod namiotem. 

red.





Lubię to! Skomentuj6 Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości