Tędy i owędy
Nie siedzę okrakiem na barykadzie!
79 obserwujących
2111 notek
2814k odsłon
5720 odsłon

Kotlety schabowe człowieka pracującego

Wykop Skomentuj39

Wszystkie genialne pomysły są dziełem ludzi leniwych albo zapracowanych - i tak moja matka, kilkadziesiąt lat temu, wymyśliła mrożone kotlety schabowe, już opanierowane, gotowe do wrzucenia na patelnię. Ponieważ matka pracowała 6 dni w tygodniu (potem była jedna wolna sobota w miesiącu, potem dwie, jeszcze później - w każdym miesiącu była tylko jedna sobota pracująca, aż doszliśmy do wszystkich sobót wolnych), niewątpliwie tego rodzaju pateny kuchenne były dla niej prawdziwym wybawieniem. Wracała wieczorem do domu, zmęczona i rozdrażniona, i mimo to szybko wyczarowywała dla całej rodziny kompletny, zbilansowany obiad. Że z mrożonki? Hallo - a dziczyzny i wielu innych mięs to się nie zamraża dla kruchości? ... Bądźmy poważni: jeśli osoby pracującej nie stać na służącą, a nie chce jadać w stołówkach czy nawet restauracjach (gdzie też, proszę mi wierzyć, wiele rzeczy się mrozi), to musi chadzać na skróty!

Kupujemy schab: młody, CIENKI, ale dość długi - chodzi o to, żeby jednak zrobić pewien zapas kotletów. Myjemy go, osuszamy, kroimy w plastry i CIENKO rozbijamy (proszę nie słuchać ludzi głupich lub złych, którzy narzekają na zbyt cienko rozbity schab w schabowych. To jest coś nieistniejącego. Schab musi być rozbity bardzo cienko - od tego zależy jego kruchość i ogólna dobroć). Każdy plaster oprószamy solą i pieprzem. W misce rozbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki zimnej wody, szczyptę soli i rozkłócamy. Przygotowujemy 2 duże talerze: 1 z mąką, a drugi z domową bułką tartą (jeśli ktoś nie ma domowej, to niech zrobi - wystarczy wysuszyć resztki bułek na grzejniku, zetrzeć na tarce i przesiać przez sito (kupna bułka tarta nie nadaje się nawet posypania oblodzonej drogi!). Robimy ciąg technologiczny: od lewej strony jest talerz z bułką, pośrodku miska z jajkiem, a z prawej strony - z mąką (plastry schaby są u góry, nad talerzem z mąką). Każdy plaster nakłuwamy na widelec, obtaczamy starannie w mące, nadmiar strzepując, potem maczamy w jajku (też odrobinę musi spłynąć), a na końcu - w bułce tartej (oczywiście wiadomo, że wszystkie te czynności dotyczą OBU stron plastrów schabu, prawda? ...

Odpowiednio opanierowane plastry schabu zawijamy dokładnie w folię spożywczę, KAŻDY OSOBNO. Układamy je jeden na drugim (w przypadku dużej ilości mięsa stosików może być kilka) i wkładamy do zamrażarki.

A kiedy przyjdzie ... a przejdzie czas na ciebie, kotlecie! ... szybko obieramy ziemniaki, zalewamy je ugotowaną w międzyczasie wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Rozgrzewamy odpowiedniej wielkości patelnię, rozgrzewamy na niej smalec (ostatecznie: olej), wyjmujemy odpowiednią liczbę zamrożonych kotletów, zdejmujemy z nich folię i wkładamy na patelnię. BEZ ROZMRAŻANIA.

Jak widać, roboty z przygotowaniem surowca jest całkiem sporo, ale robi się to w sobotę albo w niedzielę. Schabowe mrożone mają też tę przewagę nad np. gulaszami, że można je podawać nie codziennie, tylko raz czy dwa razy w tygodniu - albo miesiącu. Wystarczy dodać np. sałatę z winegretem czy choćby ogórki kiszone/korniszony, marynowaną paprykę, kiszone grzybki, mizerię, kiszoną kapustę czy co tam się ma na podorędziu, i już szybki, pyszny, zdrowy obiad jest gotowy!

Ja od pewnego czasu, zamiast smażenia na patelni, używam czegoś, co kupiłam jako opiekacz do kanapek, a co - de facto - jest grilem kontaktowym. Urządzenie nie było specjalnie tanie, ale miałam już dość opiekaczy, które wcześniej kupowałam, a które służyły mi rok, dwa, góra trzy, i trzeba je było wymieniać. W opiekaczu/grilu można smażyć jednocześnie dwa niezbyt wielkie kotlety lub jeden duży, ale idzie to szybciej niż na patelni, no i beztłuszczowo, a mięso i tak wychodzi smaczne. Nie - nie będę kłamać, że lepsze niż z patelni, ale w pewnym wieku fakt, że unikam dodatkowej porcji tłuszczu, zaczyna nabierać dodatkowej wartości.

P.S. Nie zdarzyło się jeszcze, by ktoś rozpoznał, że to produkt mrożony. Nigdy, przenigdy, naprawdę!


Wykop Skomentuj39
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości