Animela Animela
345
BLOG

Sos tuńczykowo-majonezowy

Animela Animela Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 4

Dzisiejsza notka może się wydawać banalna i niepotrzebna, bo co tam niby jakiś sos ... dodatek do potrawy i tyle! Z tym, że to oczywiście nieprawda: dobry sos jest na wagę złota. Stare porzekadło mówi, że błędy kucharza kryje sos, a błędy lekarza - ziemia ... I to jest prawda. Dobry idealnie współgra z potrawą, a nawet: unosi ją na wyżyny. A sos zły - lub nawet dobry, ale niedopasowany do dania - może zepsuć każdą ucztę! A mój sos, który jakiś czas temu wymyśliłam z okazji Wielkanocy, pasuje prawie do wszystkiego: i do kanapek, i do gotowanego kalafiora, i do jajek, i jako dip do surowych warzyw ... a nawet, mówiąc szczerze, pasuje do "wieczorów długich i złych":) Doskonale pasuje do pasztetów i pieczeni rzymskiej na zimno, a także - do większości domowych wędlin (musztarda, chrzan czy ketchup idą do lamusa - obiecuję!).

Bierzemy: puszkę tuńczyka w oleju, czubatą łyżkę majonezu (najlepiej domowego), łyżkę sosu worcester, czubatą łyżeczkę galaretki porzeczkowej (no, ostatecznie może być syrop, ale tylko domowy!), płaską łyżeczkę słodkiej mielonej papryki i pół kawowej łyżeczki słodkiej wędzonej, łyżeczkę od kawy sosu chilli chipotle albo słodkiej mielonej wędzonej papryki (dwa ostatnie składniki niekonieczne - jeśli chcemy mieć sos łagodny, spokojnie można je pominąć), łyżkę soku z cytryny, sól i ewentualnie pieprz do smaku. No i cukier do smaku: czubata łyżeczka to minimum! Wszystko dokładnie miksujemy i schładzamy co najmniej przez godzinę przed podaniem.

Czasami dodaję też ząbek czosnku lub szalotkę albo anchois -  wtedy sos już nie będzie taki umiarkowany w smaku, będzie pasować nawet do gotowanej wołowiny, białej kiełbasy z wody, pieczonej golonki tudzież do prawie wszystkiego, co grilowane.

Nie wstydzę się zachęcać do wypróbowania tej receptury, bo sprawdziłam ją wielokrotnie i wiem, że sos jest wyjątkowo uniwersalny i smakuje zawsze i wszędzie oraz wszystkim. No i proszę się nie obawiać - aromat tuńczyka będzie ledwie wyczuwalny - z doświadczenia wiem, że nawet najwytrawniejsi znawcy mają problem z nazwaniem tego składnika!


Animela
O mnie Animela

Jestem człowiekiem - przynajmniej się staram.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości