Animela Animela
385
BLOG

Młoda kapusta z boczkiem

Animela Animela Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 8

Jutro ochłodzenie - choć, tak naprawdę, upałów jeszcze w tym roku nie było (na szczęście!). No to na rozgrzewkę proponuję potrawę, na którą przepis otrzymałam od nieżyjącej już koleżanki. Rzecz jest wyjątkowo prosta, łatwa w przygotowaniu i pyszna tak, że .... nie, nie da się tego opisać. Trzeba spróbować!

Składniki:

główka młodej kapusty, duża cebula, obrana i pokrojona, pół kilo surowego wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę, jeden wielki albo kilka mniejszych pęczków koperku, umytego i drobno pokrojonego. Pieprz do smaku

Sposób wykonania: boczek smażymy na dużej patelni na małym ogniu pod przykryciem (potrwa to ze dwie godziny, ale takie powolne smażenie pozwoli wytopić jak najwięcej tłuszczu). Pod koniec, gdy boczek puścił sporo tłuszczu i zmniejszył objętość, dodajemy cebulę (zarówno boczek, jak i boczek z cebulę mieszamy starannie od czasu do czasu - tak co 5 minut mniej więcej). Gdy boczek się smaży, kroimy niedbale główkę umytej kapusty, wkładamy ją do dużego garnka zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i powolutku dusimy. Do prawie miękkiej kapusty dodajemy boczek z cebulę ale BEZ wytopionego tłuszczu, sporo pieprzu - i jeszcze kwadrans razem dusimy. Przed samym wydaniem wrzucamy do garnka koperek, mieszamy (jeśli ktoś lubi, może dodać sól - moim zdaniem sól z boczku wystarcza aż nadto), ewentualnie (co przyjmuję ze zrozumieniem, a nawet wręcz: z aprobatą - można dodać pół łyżeczki soku z cytryny.

Ostrzegam - potrawa jest wręcz uzależniająca i robią ja Państwo na WŁASNĄ odpowiedzialność!

Animela
O mnie Animela

Jestem człowiekiem - przynajmniej się staram.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości