Animela Animela
476
BLOG

Bale noblowskie: menu 1901

Animela Animela Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 3

1. Hors d´œuvre

2. Suprême de barbue à la normande

3. Filet de bœuf à l´impériale

4. Gelinottes rôties, salade d´Estrée

5. Succès Grand Hôtel, pâtisserie


1. Skoro przekąski, w liczbie mnogiej, to znaczy, że było ich co najmniej kilka - ja jednak ograniczę się do jednego pomysłu, ale za to bardzo eleganckiego. Należy przygotować galaretę - taką, prawda, studzieninę: tyle, że z kurczaka (skrzydełka, nóżki  - ok. kilograma - porąbać na mniejsze kawałki, zalać wodą (tylko tyle, żeby przykryła mięso), dodać oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę, sól, listek laurowy, kilka kulek ziela, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez dwie godziny. Gotowy wywar przecedzić przez sitko o drobnych oczkach i rozlać do szklanych kieliszków o pojemności 100 ml: tylko do połowy. Gdy galareta zacznie tężeć, do każdego naczynia wkładamy trochę kawioru i zalewamy znów wywarem. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galareta powinna być dość słabo ścięta, a kawior - co najmniej nie najgorszy. Gotowanie na maleńkim ogniu pozwoli uniknąć szumowania.


2. "Po normandzku" to w światowej kuchni, m.in. z dodatkiem jabłek. Stąd propozycja podania piersi kaczych trochę w guście polskim, choć nieco inaczej. Proporcja na 4 osoby:

2 połówki kaczej piersi umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić calvadosem i posypać posiekanym tymiankiem oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Odstawić na całą noc do lodówki, ale wyjąć z niej na godzinę przed smażeniem. W dniu przyjęcia na patelni rozgrzać tłuszcz (najlepiej - kaczy smalec) i obsmażyć mięso na dużym ogniu z obu stron na rumiano. Przełożyć piersi do żaroodpornego naczynia razem z dwoma jabłkami, umytymi osuszonymi, przekrojonymi na pół i z wydrążonymi gniazdami nasiennymi. Wszystko polać sosem z patelni (jabłka dodatkowo posolić, posypać tymiankiem i polać calvadosem). Piec do czasu, aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Przed podaniem pierś kroimy w zgrabne plastry, polewamy sosem.


Pkt 3-5 innym razem - do najbliższej niedzieli trochę czasu zostało :)





Animela
O mnie Animela

Jestem człowiekiem - przynajmniej się staram.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości