Animela Animela
812
BLOG

Najszybsze "lody" świata

Animela Animela Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 15

No pewnie, że to nie są prawdziwe lody. Prawdziwe lody umiem robić, nie jest to jakaś specjalna sztuka, ale te podrabiane nie wymagają gotowania, więc w okresie kanikuły są niezastąpione.

1. Mango

2 puszki mango w sosie zmiksować (lub 2 puszki pulpy z mango otworzyć) i połączyć z 0,5 litra ubitej śmietanki (można dodać szczyptę kardamonu, można dodać łyżkę lub dwie cukru lub miodu). Wyrabiać w maszynce do lodów albo - w jej braku - włożyć do przykrywanego pojemnika, wstawić do zamrażarki i co godzinę dokładnie przemieszać.

Uwaga: nie radzę robić lodów z mango surowego, dostępnego wszak u nas w większości sklepów - nie ten smak, nie ten aromat.

Uwaga 2: domowe lody są twarde. O wiele twardsze od tych sklepowych (również tych rzekomo "rzemieślniczych" - magiczne słowo robi różnicę, prawda? a że nie można sprawdzić listy składników, to podniecenie nie opada ...). Dlatego radzę je zamrażać w mniejszych pojemnikach i wyjmować z zamrażarki do lodówki na pół godziny przed jedzeniem. Dotyczy to też następnych "lodów".

Truskawka-jogurt

Umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować kilogram truskawek. Dodać duży jogurt naturalny, cukier do smaku, wymieszać. Zamrażać jak "lody" mango.


Animela
O mnie Animela

Jestem człowiekiem - przynajmniej się staram.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości