70 obserwujących
1926 notek
2554k odsłony
1273 odsłony

Kurczak w soku pomarańczowym

Wykop Skomentuj48

Do tej potrawy nadają się zarówno skrzydełka kurczaka, jak i umięśnione nogi starych kogutów (jeśli ktoś ma dostęp, rzecz jasna), bo to takie trochę polskie coq au win, tyle, że bez wina  Nie radzę tylko używać piersi, bo tu się po prostu nie sprawdzi. Skrzydełka zawsze pozbawiam tej najkrótszej i najcieńszej części, której używam do gotowania (często zamrażam do późniejszego użycia). Kilogram mięsa powinien starczyć na obiad dla czterech osób. Patent jest mój, własny, często używany i równie często modyfikowany pod względem przypraw – każdy powinien znaleźć swój ulubiony zestaw. Oczywiście, zamiast się bawić w komponowanie bukietu aromatycznego, można użyć gotowej mieszanki do kurczaka. Też czasem tak robię, naprawdę 

Składniki:
1 kg udek lub skrzydełek, umytych, oczyszczony i osuszonych,
1 litr soku pomarańczowego (wyciśniętego samodzielnie lub kupnego dobrej jakości)
1 duża cebula, obrana
3 ząbki czosnku, obrane
sól, pieprz, cukier (około płaskiej łyżki) do smaku
czubata łyżeczka musztardy
garść suszonych moreli, drobno pokrojonych
kilka suszonych grzybków
przyprawy: rozmaryn (gałązka), tymianek (mały pęczek), oregano (mały pęczek)
czubata łyżka masła klarowanego

Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso ze wszystkich stron na rumiano. Odlewamy nadmiar tłuszczu, na patelnię wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy cebulę, czosnek, musztardę i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości mięsa.  Podajemy z ryżem, pure ziemniaczanym lub bagietką do zamaczania w sosie. Dobrze tu pasuje surówka z kapusty pekińskiej z odrobiną pokrojonej papryki i garścią rodzynek, z dodatkiem majonezu, albo sałata ze śmietaną. Może być mizeria.
Aha – w przypadku tej potrawy jeszcze się nie spotkałam, że ktoś nie lubi. Smakuje wszystkim, nawet niejadkom (może nawet przede wszystkim) i takim, co to żadnych nowości kulinarnych nie uznają.

Aha bis - można odlać ćwierć szklanki soku, jeszcze zimnego, wymieszać go z łyżeczką skrobi ziemniaczanej i zagęścić sos: najpierw trzeba zdjąć z patelni mięso, dodać mieszaninę skrobiową, szybko wymieszać, doprowadzić do wrzenia - i już.



Wykop Skomentuj48
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości