Przyczyną podagry są kryształki kwasu moczowego odkładające się w stawach i tkankach okołostawowych. Osoby cierpiące na tę dolegliwość potrzebują diety bogatej w węglowodany, które ułatwiają pozbywanie się moczanów z organizmu.
Dna moczanowa znana też jest jako skaza moczanowa lub po prostu podagra. Znacznie częściej chorują na nią mężczyźni. Jej podstawową przyczyną jest hiperurykemia, czyli zbyt wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi, spowodowane zaburzeniami przemiany materii.

W praktyce oznacza to, że do podagry w znacznym stopniu przyczyniają się używki, pozbawiony intensywniejszego ruchu i obfitujący w nadmiar tłustych posiłków tryb życia.
Polecamy: Dieta wątrobowa. Co jeść, czego nie jeść?
Podagrę nazywa się chorobą dobrobytu, gdyż udogodnienia cywilizacyjne to silny bodziec chorobotwórczy. Ale współcześnie to ludzie o wyższym kapitale kulturowo-ekonomicznym w większym stopniu dbają o aktywny tryb życia, związany zarówno ze stosowaniem diety, jak i odpowiednimi treningami, ćwiczeniami i uprawianiem sportów.
Podagra i dieta: trzeba pić dużo wody
Dieta w przypadku podagry wymaga uwzględnienia kilku czynników. Po pierwsze, często powinna służyć zwalczaniu otyłości. Po drugie, powinna być dietą ubogopurynową: wskazne jest spożycie chudego mleka i niskotłuszczowych produktów mlecznych. Po trzecie, jeśli doskwiera nam dna moczowa, powinniśmy unikać podrobów, mięsa, ryb, kawy, herbaty i piwa.
Czytaj: Dieta Chodakowskiej na płaski brzuch - na czym polega i przykładowy jadłospis
Po czwarte, powinniśmy przyjmować duże ilości płynów. Po piąte, musimy zrezygnować z alkoholu i papierosów. Uwaga: niektóre badania wskazują, że na dnę moczanową częściej zapadają mężczyźni, którzy codziennie piją dwie butelki piwa, natomiast osoby pijące codziennie dwie lampki wina nie były obciążone zwiększonym ryzykiem zachorowania.

Dna moczanowa: otyłość i odchudzanie
Osoby ze skazą moczanową koniecznie muszą brać pod uwagę to, ile ważą, gdy ustalają odpowiednią dla siebie dietę. Jeżeli osoba z podagrą utrzymuje prawidłową wagę, wówczas nie musi do diety wprowadzać elementów, których celem byłoby zbicie kolejnych kilogramów. Dążenie do nadmiernego odchudzania byłoby wręcz niewskazane, gdyż diety ubogie w kalorie mogłyby doprowadzić do wzrostu stężenia kwasu moczowego we krwi.

Podagra: co jeść, czego unikać?
Co jest wskazane, a co niewskazane w przypadku diety osób którym doskwiera dna moczanowa? Wiśnie i czereśnie pomogą nam obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi i zredukują stan zapalny stawów. Naszemu organizmowi będzie potrzebny chudy nabiał: mleko, jogurt, kefir, maślanka, twaróg. Tego rodzaju produkty przyspieszają wydalanie kwasu moczowego z organizmu i zapobiegają jego krystalizacji w stawach. Jeśli lubimy ryby, to odpowiednie będą sandacz, dorsz, mintaj, pstrąg.

Jak każda dieta i ta wymaga rezygnacji z pewnych produktów i sposobów przygotowywania posiłków. Dla osób z podagrą niewskazane oprócz podrobów są owoce morza, czerwone mięsi, tłuste ryby i wywary przygotowywane na mięsie. Te ostatnie można zastąpić bulionami warzywnymi. Także miód, mimo swoich licznych walorów zdrowotnych i smakowych, nie jest dobry dla ludzi, którym doskwiera dna moczanowa. Zdecydowanie niewskazane również pieczarki i borowiki.
Źródło: poradnikzdrowie.pl, mojadietetyczka24.pl, medonet.pl, polki.pl, zdrowie.gazeta.pl
KW
© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.
Komentarze