(Polacy kochają grillować. Fot. Pxhere.com)
(Polacy kochają grillować. Fot. Pxhere.com)

Majówka równa się grill. Polacy kochają tę formę spędzania wolnego czasu

Redakcja Redakcja Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 33
Ośmiu na dziesięciu Polaków planuje w czasie majówki zorganizować grilla albo skorzystać z zaproszenia od tych, którzy takie spotkanie organizują.

Historia grillowania 

Pieczenie żywności na ruszcie umieszczonym nad źródłem ciepła znane jest od momentu, kiedy człowiek nauczył się rozpalać ogień. Opiekanie mięsa nad ogniem było pierwszą i podstawową metodą przygotowywania pokarmów. W czasach prehistorycznych potrawy przygotowywano na rozgrzanych przez ogień kamieniach, nadziewano na świeże drewno albo kły mamuta i pieczono bezpośrednio nad ogniem. Potem, mniej więcej 5 tysięcy lat przed naszą erą, do pieczenia i gotowania zaczęto stosować naczynia gliniane. Pierwsze udokumentowane wskazówki i przepisy dotyczące grillowania zostawili już Rzymianie. 

Grillowanie we współczesnym rozumieniu, z wykorzystaniem specjalnego urządzenia, upowszechniło się po II wojnie światowej, kiedy amerykańska klasa średnia zaczęła masowo wyjeżdżać poza miasto, aby spędzać tam czas wolny od pracy. Twórcą tradycyjnego, półkolistego projektu grilla jest George Stephen, spawacz w firmie Weber Brothers Metal Works, który niezadowolony z płaskich, nieosłoniętych od wiatru opiekaczy, wpadł na pomysł, aby ruszt umieścić w stalowej półkuli z przykrywką oraz dospawać do niego trzy stalowe nogi. Zaproponowany przez niego kształt grilla szybko się upowszechnił. Grill gazowy został opracowany w 1960 r. przez Amerykanów Williama G. Wepfera i Meltona Lancastera, pracowników firmy dystrybuującej gaz. W Polsce grillowanie rozkwitło na przełomie lat 80. i 90. ubiegłego wieku zastępując królujące dotąd ogniska i przydrożne rożna. 


Polacy kochają grillować 

Nie tylko majówka jest dla Polaków okazją do grillowania, bo jak wynika z raportu „Jak grillują Polacy?”, 45 proc. ankietowanych deklaruje, że w trakcie cieplejszych dni grilluje przynajmniej raz w tygodniu. - Grillowanie od lat jest jednym z ulubionych zajęć Polaków. Aromatyczny zapach, soczyste mięso, chrupiące warzywa to tylko niektóre elementy udanego grilla – wylicza Michał Dobosz, ekspert grillowy, właściciel serwisu Grill360.pl i marki Decofire.pl. - Tak naprawdę najważniejszym czynnikiem są ludzie – nasi przyjaciele, rodzina, znajomi, z którymi spędzamy wspólnie czas. Grill jest często pretekstem do spotkań i spędzania czasu.

I rzeczywiście, 79 proc. Polaków najbardziej ceni grillowanie za możliwość spotkania z przyjaciółmi i rodziną, smaczne jedzenie (77 proc.) oraz spędzanie czasu na świeżym powietrzu (72 proc.). Najchętniej grillujemy w ogrodzie (73 proc.), a grill organizujemy dla większej grupy – najczęściej do 6 osób (35 proc.). Z kolei 73 proc. Polaków poszukuje nowych przepisów do przygotowania potraw na grillu, bo chce zaskoczyć swoich najbliższych, przygotowując niestandardowe dania na ruszcie. Budżet jednego grillowego przyjęcia najczęściej wynosi od 100 do 200 zł - tę odpowiedź tę wskazało 34 proc. badanych.

Od lat królową polskiego grilla jest karkówka. Przygotowuje ją niemal 8 na 10 respondentów (79 proc.). Dużą popularnością cieszy się także kiełbasa (74 proc.) i kurczak (68 proc.). Jeżeli chodzi o techniki grillowania, to nadal 39 proc. nie zwraca uwagi na metody grillowania, a 66 proc. respondentów przygotowuje potrawy „na wyczucie”, nie kontrolując temperatury potraw za pomocą termometru. Podczas grillowania najchętniej pijemy piwo (84 proc.) oraz wodę (52 proc.). Wiele osób sięga także po mocniejsze alkohole, soki i napoje gazowane (40 proc.). Dodatki do grillowanych potraw, które cieszą się największą popularnością to sosy, ketchup i musztarda. 


Nie tylko grille węglowe 

Pomimo tego, że w Polsce grille węglowe nadal mają przewagę, to coraz więcej osób korzysta z grillów na gaz: 65 proc. ankietowanych wskazało grilla węglowego, a 44 proc. - gazowego. Jeżeli grillujemy na grillach węglowych, to najchętniej jako paliwo wykorzystujemy brykiet - tak robi 55 proc. z nas. 

Przy wyborze grilla najczęściej kierujemy się rodzajem i powierzchnią rusztu, liczbą palników, a także wyposażeniem dodatkowym, np. wbudowanym w pokrywę termometrem. Wybieramy tańsze modele grillów, 34 proc. badanych zaopatrzyło się w sprzęt kosztujący poniżej 500 zł., najczęściej kupowane w marketach. Wśród akcesoriów do grillowania najważniejsze dla nas są szczypce (71 proc.), łopatka (57 proc.) i szpadki do szaszłyków (36 proc.).

Nasza miłość do grillowania nie jest bezwarunkowa i widzimy też wady, przede wszystkim mycie i sprzątanie po przyjęciu, uciążliwy dym oraz zmienne warunki pogodowe.


Tomasz Wypych 

(Polacy kochają grillować. Fot. Pxhere.com)

Czytaj dalej:

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości